Eenzaamheid is normaal – of niet?

Eenzaamheid is normaal. Iedereen voelt zich eenzaam als ie wordt buitengesloten of als er een relatie kapot gaat of als je gewoon een relatie in je leven mist. Hoe je daarmee omgaat is cruciaal. Meer snappen wat eenzaamheid is, wat het met je doet en hoe je beter kunt communiceren, daar begint het mee. Daar is de cursus Creatief Leven prima voor, echt een aanrader voor als je (samen) wilt voorkomen dat jij of je kind zich eenzaam voelt.

Hoe innovatief rond eenzaamheid ben jij?

Bij de introductie van iets nieuws is altijd maar een klein groepje mensen dat meteen enthousiast is. Zo’n 13 %. Pas daarna komen de vlotterikken, en daar achteraan komen de schapen die over de dam komen als er al anderen aan de overkant staan. Achteraan komen de mensen die altijd de hakken in het zand zetten als er iets nieuws komt. ‘Wat een onzin, we hebben het altijd zo gedaan’ is hun mantra. Als het gaat om eenzaamheid en de aanpak van eenzaamheid, zijn er nog maar weinig mensen in de groep innovatoren. Waar sta jij?

Existentiële eenzaamheid

Existentiële eenzaamheid wordt beschouwd als het gevoel van eenzaamheid dat onoverkomelijk verbonden is met het feit dat je mens bent. In tegenstelling tot de eenzaamheid die je kunt voelen als je iemand mist heeft existentiële eenzaamheid het niet nodig dat je een...

Week van de eenzaamheid 2018

Week van de eenzaamheid 2018

Jammer dat de wereld van de eenzaamheidsbestrijding nog steeds wordt gedomineerd door mythes. Mythes, onware verhalen, die maken dat miljoenen mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Er is dus meer dan genoeg te doen als het gat om de aanpak van eenzaamheid.

Kun je eenzaamheid wel oplossen?

In een ander blog schreef ik over oplossingsgericht werken bij eenzaamheid. Oplossingsgericht coachen of adviseren houdt niet in dat je met een kant en klare oplossing aan komt dragen. Juist niet.  Het is nou net de bedoeling dat je door de juiste vragen te stellen...

Chronische eenzaamheid

Eenzaamheid is niets anders dan een naam voor een lichamelijke prikkel, een emotie. Deze prikkel veroorzaakt alertheid, het zet aan tot het vormen van verbinding of het verbeteren van verbinding met anderen. Lukt het niet die verbindingen te maken op een zodanige...

Levenslange eenzaamheid

Levenslange eenzaamheid

Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Voor sommigen ligt de oorzaak in de operatie die ze als baby moeten ondergaan. Onverdoofd. Een dergelijk trauma kan het hele leven doorwerken en iemand de indruk geven dat eenzaamheid onontkoombaar is.

Werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies

Er wordt veel naar gevraagd, naar de belangrijkste elementen van onze aanpak. En die kan ik ook wel geven, dat is het probleem niet. Die zijn:
een methodiek die zich in eerste instantie richt op verbetering vna hersenfuncties in een groepsproces
een methodiek die alle noodzakelijke onderdelen heeft om een volwaardig coachingsproces te zijn;
begeleiding die die uitstekend is opgeleid en deskundig kan sturen in de richting van de doelstelling van de deelnemer;
zodat die deelnemer alleen het noodzakelijke hoeft te doen om resultaat te hebben