Stappenplan aanpak eenzaamheid

Stappenplan aanpak eenzaamheid

Stappenplan aanpak eenzaamheid Eenzaamheid aanpakken is in de beste omstandigheden niet eenvoudig. Dat blijkt uit de ervaringen over de hele wereld: ondanks de beste bedoelingen mislukt er veel, te veel. Zo is in Engeland, waar de eerste minister voor eenzaamheid ter...

Aanpak eenzaamheid in Nederland

Aanpak eenzaamheid in Nederland

Er zijn grote verschillen in opvatting over de oorzaak van eenzaamheid. Die verschillen betekenen vaak meteen ook dat er verschillen in opvatting zijn over wat je aan eenzaamheid zou kunnen doen. Die verschillen in denkrichting zie je terug in de aanpak van eenzaamheid in Nederland. Bij Faktor5 leer je die verschillen te herkennen. Plus je leert eenzaamheid effectief aanpakken. Voor jezelf en voor anderen.

Eenzaamheid op de werkplek

Eenzaamheid op de werkplek

Voor HR-professionals is het belangrijk om eenzaamheid op de werkplek vroegtijdig te identificeren en effectieve strategieën te implementeren om dit aan te pakken. Het is belangrijk dat HR-teams zich bewust zijn van hun eigen rol bij het verminderen van eenzaamheid, zodat ze medewerkers die met dit probleem kampen beter kunnen ondersteunen. Voor al deze taken is deskundigheid op het gebied van eenzaamheid een eerste vereiste.

Eenzaamheid en tante Elly

Eenzaamheid en tante Elly

Eenzaamheid en tante Elly. Mijn tante Elly was een fantastische vrouw. Inspirerend, knettergek en een bourgondische gastvrouw. Ze was een verrijking van mijn leven. Het spijt mij meer dan ik kan zeggen dat mijn aanpak van eenzaamheid voor haar te laat kwam. Gelukkig zijn er mensen die zich willen verdiepen in ene goede aanpak, zodat mensen als mijn tante betere hulp krijgen.  

Eenzaamheid verkleint je brein

Eenzaamheid verkleint je brein

Eenzaamheid verkleint je brein. Kenmerkend voor eenzaamheid is dat mensen angst krijgen in sociale situaties. Je voelt je niet op je gemak tussen andere mensen. Aangeraakt worden is niet prettig en je kunt slecht inschatten wat mensen van je vinden en van je willen. Dat betekent dat je niet alleen een stressbrein hebt, met alle gevolgen van dien. Je hebt ook te maken met de gevolgen van een sociaal angstig brein: je wilt niet mee onder de mensen komen. Dat is precies waardoor eenzaamheid een zichzelf versterkend fenomeen is, waar je niet zonder meer vanaf komt.

Interview een deskundige over eenzaamheid

Interview een deskundige over eenzaamheid

Elk jaar komen ze weer: studenten die door hun docenten op pad zijn gestuurd om een deskundige te interviewen over eenzaamheid. De hoop is dat zij een aanpak van eenzaamheid kunnen verzinnen. Nou ben ik een enorm voorstander van het gebruik aken van jong talent. Maar je moet ze wel het goede gereedschap meegeven.

Waar wacht je op?

Waar wacht je op?

Waar wacht je op? Coach Jamie Nederpel deelt als gastblogger haar Harry Potter inzicht. Eenzaamheid aanpakken is niet eenvoudig, maar dat geldt voor de meeste dingen die je niet hebt geleerd. Het is geen hogere wiskunde hoor! Waar wacht je op?

Eenzaamheid is normaal – of niet?

Eenzaamheid is normaal. Iedereen voelt zich eenzaam als ie wordt buitengesloten of als er een relatie kapot gaat of als je gewoon een relatie in je leven mist. Hoe je daarmee omgaat is cruciaal. Meer snappen wat eenzaamheid is, wat het met je doet en hoe je beter kunt communiceren, daar begint het mee. Daar is de cursus Creatief Leven prima voor, echt een aanrader voor als je (samen) wilt voorkomen dat jij of je kind zich eenzaam voelt.

Hoe innovatief rond eenzaamheid ben jij?

Bij de introductie van iets nieuws is altijd maar een klein groepje mensen dat meteen enthousiast is. Zo’n 13 %. Pas daarna komen de vlotterikken, en daar achteraan komen de schapen die over de dam komen als er al anderen aan de overkant staan. Achteraan komen de mensen die altijd de hakken in het zand zetten als er iets nieuws komt. ‘Wat een onzin, we hebben het altijd zo gedaan’ is hun mantra. Als het gaat om eenzaamheid en de aanpak van eenzaamheid, zijn er nog maar weinig mensen in de groep innovatoren. Waar sta jij?

Existentiële eenzaamheid

Existentiële eenzaamheid wordt beschouwd als het gevoel van eenzaamheid dat onoverkomelijk verbonden is met het feit dat je mens bent. In tegenstelling tot de eenzaamheid die je kunt voelen als je iemand mist heeft existentiële eenzaamheid het niet nodig dat je een...

Week van de eenzaamheid 2018

Week van de eenzaamheid 2018

Jammer dat de wereld van de eenzaamheidsbestrijding nog steeds wordt gedomineerd door mythes. Mythes, onware verhalen, die maken dat miljoenen mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Er is dus meer dan genoeg te doen als het gat om de aanpak van eenzaamheid.

Kun je eenzaamheid wel oplossen?

In een ander blog schreef ik over oplossingsgericht werken bij eenzaamheid. Oplossingsgericht coachen of adviseren houdt niet in dat je met een kant en klare oplossing aan komt dragen. Juist niet.  Het is nou net de bedoeling dat je door de juiste vragen te stellen...

Chronische eenzaamheid

Eenzaamheid is niets anders dan een naam voor een lichamelijke prikkel, een emotie. Deze prikkel veroorzaakt alertheid, het zet aan tot het vormen van verbinding of het verbeteren van verbinding met anderen. Lukt het niet die verbindingen te maken op een zodanige...

Levenslange eenzaamheid

Levenslange eenzaamheid

Sommige mensen voelen zich hun hele leven al eenzaam. Voor sommigen ligt de oorzaak in de operatie die ze als baby moeten ondergaan. Onverdoofd. Een dergelijk trauma kan het hele leven doorwerken en iemand de indruk geven dat eenzaamheid onontkoombaar is.

Werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies

Er wordt veel naar gevraagd, naar de belangrijkste elementen van onze aanpak. En die kan ik ook wel geven, dat is het probleem niet. Die zijn:
een methodiek die zich in eerste instantie richt op verbetering vna hersenfuncties in een groepsproces
een methodiek die alle noodzakelijke onderdelen heeft om een volwaardig coachingsproces te zijn;
begeleiding die die uitstekend is opgeleid en deskundig kan sturen in de richting van de doelstelling van de deelnemer;
zodat die deelnemer alleen het noodzakelijke hoeft te doen om resultaat te hebben