faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Verdienmodel Specialist Eenzaamheid?

Verdienmodel specialist eenzaamheid

Verdienmodel Specialist Eenzaamheid…

Verdienmodel, dat klinkt heel erg commercieel. Past dat bij het werk van een specialist eenzaamheid? Nou, eigenlijk wel. Want je zult toch, net als iedereen, je brood willen verdienen. Kun je daar je geld mee verdienen, met die opleiding tot Specialist Eenzaamheid?

We weten al jaren dat 40% van de bevolking zich (te veel) eenzaam voelt. Dat je je daar ellendig door voelt. Dat het aanleiding kan zijn tot bergen gezondheidsproblemen, van hart-en vaatziekten tot depressie. We weten, kortom, dat mensen er heel graag van af willen. Dus ja, daar kun je je geld mee verdienen. Maar hoe dan?

Verdienmodel

Dit zijn de vormen van werk waar je je brood mee kunt verdienen als je gebruik maakt van de kennis en vaardigheden die je opdoet als specialist eenzaamheid.

In dienst van 

Je kunt in dienst van een welzijnsorganisatie of gemeente aan de slag. Als cursusleider, maar ook als bron van informatie en kennis voor collega’s en vrijwilligers. Je bent bijvoorbeeld beleidsambtenaar welzijn.

Praktijkhouder

Je kunt als vrijgevestigde specialist eenzaamheid een eigen doelgroep bedienen met jouw kennis, individueel of in groepsverband. Je kunt je aanbieden als specialist voor studenten, jonge moeders, gescheiden mannen, kinderen na echtscheiding, of welke groep jij ook maar graag bedient.

ZZP

Je biedt je als ZZP aan om in welzijnsorganisaties of gemeenten cursussen uit te voeren voor particulieren.

Of je bent als ZZP actief in het bieden van deskundigheidsbevordering in allerlei organisaties, van scholen tot ouderenbonden, van instellingen voor beroepsonderwijs tot verpleeghuizen.

Ook hier weer kies jij je eigen doelgroep, passend bij jouw kracht en interesse.

Vrijwilliger

Als vrijwilliger kun je het verschil maken in de levens van mensen. Of je daarvoor in geld betaald wordt of in inets anders ( zoals geluk, bevrediging, levensvervulling, ruilmiddelen), dat bepaal jij zelf. 

Voor een bedrijf

Steeds meer bedrijven zien hun verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij breder dan het leveren van goede producten en diensten. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen valt er heel wat te doen aan eenzaamheid. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier. Heb je de opleiding tot specialist gedaan, dan weet jij in elk geval precies wat zinnig en wat heilloos is in de aanpak van eenzaamheid. Zo kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het geluk van mensen. 

Stichting

Je zou kunnen overwegen een Stichting op te richten die ervoor zorgt dat ondernemers bij jou donaties geven, waarmee jij mensen met een kleine beurs kunt helpen die anders nergens terecht zou den kunnen. 

Bedrijfsleven

Het is nog niet zover, maar het gaat zeker komen: elk bedrijf zijn eigen happiness officer. Ze zijn er al wel, maar er wordt af en toe nog wat lacherig over gedaan. Kijk naar de inkomens die je ermee kunt verwerven en je bent opeens serieus. Zodra in het bedrijfsleven duidelijk wordt dat de aanpak van eenzaamheid een enorme boost geeft an productiviteit en happiness, sta jij vooraan in de rij  voor zo’n functie. Je moet jezelf natuurlijk wel aanbieden, 😉

Tips

Dit blog was eerst veel korter, maar Jork Aten kwam met een paar goeie extra tips. Dus dank daarvoor! Er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken  om je geld te verdienen met je kennis van eenzaamheid. 

Als verdienmodel specialist eenzaamheid zijn ook buiten de bekende wegen opties mogelijk. Er is een potentiële markt, zowel bij de particulieren als bij gemeenten, en een latente behoefte.

Pionieren

Toen ik jaren geleden begon met het geven van de opleiding tot Specialist Eenzaamheid was dat werkelijk pionieren. Ik wilde mijn kennis delen en ervoor zorgen dat meer mensen die kennis zouden gaan verspreiden. In eerste instantie had ik daarbij de beroepsgroep coaches voor ogen, omdat zij degenen zijn die de meeste cliënten hebben die last hebben van eenzaamheid. (Al weten zij dat vaak niet…)

Dat was mijn doel, zonder dat in die tijd ook maar enig zicht was op een inkomen met die kennis.

Nu, jaren later, is zich aan het uitkristalliseren wat mensen zoal doen met die opleiding. Daarbij maak ik een driedeling.

1. Mensen die van hun werkgever de opdracht hebben zich bezig te houden met de aanpak van eenzaamheid;

2. Mensen die anderen willen kunnen  helpen met deze kennis, als coach of als voorlichter/trainer;

3. Mensen die vanuit eigen ervaring eenzaamheid kennen en de opleiding van uit interesse volgen, waarna ze willen bezien of ze met deze opleiding iets specifieks gaan doen.

Van alle drie heb ik een voorbeeld dat laat zien wat je met de opleiding kunt doen.

1. Een aantal mensen mocht van hun werkgever deze opleiding volgen, om in hun werk de cursus Creatief Leven te kunnen aanbieden aan het publiek. Zij werken met name voor mensen in achterstandssituaties. Zij geven de cursus inmiddels al een aantal jaar met groot succes. Zo zijn er cursussen in Leiden, Dordrecht, Gorinchem, Zwijndrecht, Haarlem, Culemborg, Eindhoven, Dronten, Lelystad, Almere, IJsselstein, Veldhoven, Oss, en ik zal er best een paar vergeten hebben. Kijk hier voor de lijst met links.

2. Een deelnemer werkt bij een organisatie die veel te maken heeft met cliënten in lastige omstandigheden. Zij vond dat zij zich moest verdiepen in eenzaamheid omdat dat een groot probleem is. Haar werkgever was het daar niet mee eens. Zij besloot toen de opleiding toch te volgen en deze zelf te betalen. Inmiddels is haar werkgever ingezien wat de meerwaarde is van haar inbreng. Zij heeft van haar werkgever de kosten vergoed gekregen. Zij werkt nu als opleider voor collega’s en voor andere organisaties en zij verzorgt al jaren regelmatig de cursus Creatief Leven, met veel succes.

3. Een van de deelnemers had een bureau voor begeleiding van ouderen en begreep dat eenzaamheid een groot probleem is voor een deel van haar doelgroep. Inmiddels is zij 100% overgeschakeld naar voorlichting en training geven in haar regio en ver daarbuiten. Zij is voor 2020 vrijwel volledig volgeboekt voor het geven van in-company training en voorlichting.

Dan zijn er nog de mensen die in de opleiding (het is tenslotte een coachingtraject) tot de ontdekking komen dat ze eigenlijk iets heel anders willen doen. Dat is jammer voor degenen die ze zouden kunnen helpen met eenzaamheid, maar ze doen wel iets wat hun hart heeft. Zo heeft een deelnemer na de opleiding gekozen voor het wethouderschap en iemand anders is een zeer succesvolle carrière gestart als kunstenaar. Dankzij het bewustwordingsproces dat deze opleiding ook is, hebben zij die stappen gezet.

Verdienmodel in wording…

In het algemeen zijn de vrijgevestigde mensen meer gericht op het geven van voorlichting en training, maar de markt is sterk in beweging, dus er zullen zeker nieuwe mogelijkheden komen je brood te verdienen met deze opleiding.

De toekomst

Gezien het feit dat veel gemeenten zich uitspreken om zich in te zetten voor eenzaamheid, en het grote gebrek aan kennis op dit terrein, is er een ongelofelijke markt voor hen die zich werkelijk specialist kunnen noemen. Hoeveel je precies zult kunnen verdienen hangt van veel factoren af. Maar dat je er je brood mee zult kunnen verdienen is door verschillende mensen al bewezen.

Vraag je dus naar het verdienmodel specialist eenzaamheid, dan zijn er meerder antwoorden mogelijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest