Je eenzaam voelen

Afgelopen week schreef ik er voor de website Eenzaamheid Informatie Centrum een artikel over. Maar op dit podium, dat tenslotte voor professionals is, doe ik er een schepje bovenop. Want er is nog wel wat meer over te zeggen dan dat ik hier al deed.

Fins onderzoek

In 2018 verscheen een artikel van de hand van Finse onderzoekers dat wat mij betreft veel meer aandacht zou mogen krijgen. Het gaat over de relatie tussen iemands gevoel en de lichamelijke ervaring daarvan. 

“We hebben solide bewijs dat het lichaam betrokken is bij allerlei cognitieve en emotionele functies, met andere woorden, de menselijke geest is nauw verbonden met het lichaam”, aldus de onderzoekers. 

Mocht je nog twijfelen aan de innige verbondenheid van lichaam en geest, lees verder…

Lauri Nummenmaa,  Riitta Hari, Jari K. Hietanen, en  Enrico Glerean hebben zich gebogen over de relatie tussen wat mensen ervaren in hun lichaam en hoe ze dat gevoel benoemen. Ze ondervroegen daarvoor 100o mensen, geen kleine groep dus. Dat leverde een set mooie kaarten op. Je ziet er hier twee:

 

De eerste geeft een overzicht van de plaatsen in het lichaam waar mensen emoties voelden en hoe sterk die gevoelens zijn. 

Zoals je ziet is eenzaamheid heel nadrukkelijk in het hoofd en in het hart geplaatst. zoals sommige mensen zeggen: een gat in je hart. 

De tweede is een indruk van de waardering van diezelfde emoties. 

Zoals je ziet zijn eenzaamheid en sociaal geïsoleerd zijn in dezelfde regio te vinden maar zijn ze niet gelijk. Dat komt overeen met wat we ervan geleerd hebben. 

Je vindt het hele onderzoek hier.