faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Ik ben erin getrapt

Faktor5 blogpost ik ben erin getrapt

Ben jij er ook ingetrapt? Ik wel

Ik had me voorgenomen door te blijven gaan met mondkapjes, de afstand in de gaten te houden en geen gekke dingen te doen. 

Het lukte niet. Bij de supermarkt voelde ik me een soort gekkie, met een masker op. Niemand droeg er meer een. 

Patronen, hè. Mijn stokpaardje 

Vaste patronen maken het leven voorspelbaar, vertrouwd en vooral: veilig. Daarom vallen we zo snel mogelijk terug in onze vertrouwde patronen. Daarom voelt het zo ongemakkelijk om elkaar nog steeds geen hand te geven. We willen terug. Of eigenlijk: ons brein wil terug naar het bekende, het vertrouwde. 

Zo is het met eenzaamheid oplossen ook, en met stoppen met drinken: je brein wil dat je teruggaat naar je vaste, bekende patronen. Al wil je niet eenzaam zijn, dat is wat je gewend bent, dat is wat je brein kent als vertrouwd. Het gaat ook op voor te veel drinken, voor shoppen, voor te veel eten, voor bij die vreselijke man (of vrouw) blijven… onze vaste patronen mag je niet onderschatten, het zijn ijzersterke gasten. Ze houden je in een ongemakkelijke greep.

Je bewust zijn van die patronen is stap één. De goede dingen doen om nieuwe patronen te vestigen, dat is stap 2. Volhouden is stap 3. Jezelf vergeven als je eens een terugval hebt hoort er overigens ook bij. Dat klinkt wel heel simpel, maar hoe doe je dat dan allemaal verdorie?!

Programma

Nou, voor eenzaamheid heb ik daar een programma voor gemaakt. Zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Gewoon het programma volgen, dan komt het goed. 

Nou ja. 

Shit.

Want wie lukt het nou zonder hulp zo’n programma te doen. Vol te houden en door te zetten? Heel eerlijk? Ze zijn er wel, maar het kost bloed, zweet en tranen. Je kunt het bijna niet zonder hulp. Daarom is het zo fijn dat er mensen zijn die zijn opgeleid om dat programma samen met jou door te lopen. Ze zijn er steeds meer, deze specialisten eenzaamheid. 

Specialisten

Je vindt ze overal in Nederland, maar er zijn er nog lang niet genoeg. Als jij je dus aangetrokken voelt om dit enorm dankbare werk te gaan doen, meld je dan aan voor de jaaropleiding. We starten weer op 15 oktober, in Nieuwegein. Als je meedoet ben jij volgend jaar iemand die anderen deskundig kan helpen eenzaamheid aan te pakken. 

O, en had je zelf last van eenzaamheid? Mooi. We hebben liever mensen die uit ervaring spreken dan mensen die niet weten wat eenzaamheid is. 

Eerst een gesprekje? Geef het even via dit formulier en ik bel je.

Jeannette

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest