faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Ondernemer en eenzaamheid

Ondernemer en eenzaamheid beeld Lukas Bieri via Pixabay

Ondernemer en eenzaamheid

Twee opties: jij of de ander

Gezien het feit dat een op de twee mensen in Nederland te veel last heeft van #eenzaamheid (Bron: RIVM) kunnen we er niet omheen. Het gaat om jezelf of om mensen die je kent. Als ondernemer kun je op twee manieren te maken hebben met #eenzaamheid: je hebt er zelf last van of je werknemers hebben er last van. Het nare is dat je het vaak niet beseft, terwijl het een behoorlijke druk legt op het functioneren van een mens. Of het nu om jezelf of om je werknemers gaat: eenzaamheid is slecht voor jezelf en voor je bedrijf. Je moet er dus wat aan doen. Het begint met meer weten over eenzaamheid. 

Onvervulde behoefte

Eenzaamheid ontstaat als iemand behoefte heeft aan menselijke verbinding terwijl die er niet, of onvoldoende is. Je bent bijvoorbeeld expat, of je partner is overleden, de kinderen gaan opeens het huis uit of je bent net aan een nieuwe uitdaging begonnen. Er zijn net zo veel aanleidingen om je eenzaam te voelen als er mensen zijn. Nou hoort eenzaamheid bij het leven, dus je hoeft niet direct in paniek te raken als het je treft. Het voelt ellendig, dat zeker, maar als je in staat bent oude relaties nieuw leven in te blazen of nieuwe relaties aan te gaan waar je je fijn bij voelt, dan is er niets aan de hand. 

Beetje dom

Eenzaamheid is een probleem als het langer duurt. Als iemand zich lang eenzaam voelt gaan er allerlei processen spelen die maken dat eenzaamheid als het ware een blijvende situatie wordt. Een van de gevolgen is dat je minder goed cognitief kunt functioneren. Anders gezegd, je denkvermogen, je creativiteit en je vermogen over de toekomst na te denken en besluiten te nemen, is ver van optimaal. Dat is een situatie die je niet wilt. Niet voor jezelf als persoon en als ondernemer, niet voor je werknemers. 

Doe de test

Hoe kom je er achter of mensen zich eenzaam voelen? Dat is een lastige. Mensen willen liever niet laten merken dat er eenzaamheid speelt in hun leven. Ga jezelf maar na. Dus als het om jezelf gaat is het goed eens stil te staan mij een paar vragen over jezelf. Dat kun je het best doen met deze anonieme gratis test. Komt daar uit dat je beter iets kunt gaan doen aan je eenzaamheid, aarzel dan geen dag. Het komt jou en je bedrijf ten goede als je er wat aan doet. Vraag hulp aan iemand die ervoor heeft geleerd. Jouw vakkennis kwam je waarschijnlijk ook niet aanwaaien, respecteer dan ook dat van de specialist eenzaamheid. 

Ondernemer en eenzaamheid

Vraag je je af of eenzaamheid speelt onder je werknemers, weet dan dat statistisch gezien ca. de helft van je werknemers er last van heeft, dus ga maar na… ook als je het niet kunt zien speelt het waarschijnlijk wel. Wat kun je doen? Op die vraag is geen eenvoudig antwoord te geven. Het hangt heel erg af van de situatie in jouw bedrijf wat je kunt doen. Wat in elk geval geen zin heeft is mensen te dwingen samen te werken of elkaar te ontmoeten. Daar zit de oplossing van eenzaamheid niet in.

Deskundige hulp

Het zou mooi zijn als er een sfeer in jouw bedrijf was, waar mensen zich veilig kunnen uitspreken als ze ergens mee zitten. Wie daarbij aangeeft last te hebben van eenzaamheid verdient het om goede, deskundige hulp te krijgen. Want eenzaamheid aanpakken is lastiger dan je denkt, maar in de handen van een goed opgeleid hulpverlener kan het verbluffend snel verdwijnen. Trap in elk geval niet in de valkuil te denken dat een goed gesprek wel zal helpen. Dat doet het niet. Gun jezelf en je bedrijf een serieuze aanpak van eenzaamheid. Wil je daar hulp bij, neem dan contact op met een van de specialisten op dit gebied

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest