faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Gouden tip bij eenzaamheid

Duifje (POH-GGZ) vraagt: “Wat te doen wanneer iemand die zich eenzaam voelt op mijn spreekuur verschijnt. Wat is nu de ‘gouden tip’ die ik zo iemand kan geven?”

Zucht

Gouden tips werken. Als het gaat om de verzorging van brandwonden. (Goed spoelen met koud water, als je denkt dat het wel klaar is, nog een tijdje doorgaan.) Als het gaat om hoe je een kring uit een geboende houten tafel krijgt (met de strijkbout – niet te heet- er overheen tot de vlek weg is.)

Als het gaat om je gezondheid wordt het een stuk lastiger. Wat te doen aan acné bijvoorbeeld. De tips vliegen je om de oren. Van Lotio Kummerfeldi tot een bloempapje op je snuit smeren. Maar serieus, als er werkelijk een gouden tip zou zijn, hadden niet zo veel jongeren last van acné.

Toverstokje

Wat te doen bij eenzaamheid is nog lastiger. Geloof me, ik zou graag met Gouden Tips het land door reizen. Liever nog met een toverstokje. Maar helaas, het is ingewikkeld en dus is het niet mogelijk De Gouden Tip te geven. Of het zouden deze drie tips deze moeten zijn:

De gouden tips bij eenzaamheid

1. Als eenzaamheid nog niet zo lang duurt, en in elk geval minder dan een jaar, volg dan een cursus vrienden maken. Bijvoorbeeld Kleur je Leven of LEEF! bij een Specialist Eenzaamheid. 

2. Als eenzaamheid al langer een probleem voor je is, misschien zelfs al vanaf dat je kind was, dan is het slim om voor hulp aan te kloppen bij een Specialist Eenzaamheid. Zij hebben ervoor geleerd om je in korte tijd te helpen. Ze kunnen je zelf begeleiden of ze helpen je met advies. In elk geval komt er geen ellenlang traject aan te pas. 

3. Doe de online diagnostische test, zodat je een idee hebt van hoe het gesteld is met jouw eenzaamheid en met je vitaliteit. 

Gouden tip voor Duifje

Voor Duifje zelf en voor al haar collega-praktijkondersteuners heb ik ook nog een tip. Veel, heel veel van de patiënten die jij ziet voelen zich eenzaam. In de doorsnee-bevolking is dat 40%. In de doorsnee-populatie van een huisartsenpraktijk zouden dat er wel eens veel meer kunnen zijn. Dat betekent dat als je de vakbekwaamheid hebt om mensen met last van eenzaamheid te helpen, je al die patiënten zelf zult kunnen helpen. 

De Gouden tip voor iedereen die mensen met problemen begeleidt:

Word Specialist nzaamheid

Groet,

Jeannette

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest