faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Word je eenzaam van stress?

Word je eenzaam door stress?

Word je eenzaam door stress?

Er is best wat onderzoek naar de relatie tussen eenzaamheid en stress. We weten al lang dat eenzaamheid stress veroorzaakt. Als het tegenzit is dat chronische stress, waarmee je in een nare spiraal van tegenslag terecht kunt komen. Andersom: hoe stress leidt tot eenzaamheid, daar kan ik niet veel over vinden. De afgelopen tijd had ik er zelf mee te maken, vandaar dat het me aan het denken heeft gezet. Hoe zat dat?

Stress door verkopen huis

Wij hebben ons huis verkocht. We wonen in een bedrijfspand met een woning er aan vast. Een heerlijk huis met een zee aan ruimte. Maar bedrijfspanden zij niet eenvoudig te financieren. Voor zelfstandigen al helemaal niet, daarom wilden we de zekerheid dat we ons huis verkocht hadden voordat we zelf op zoek gingen naar een ander huis. Nou, dat hebben we geweten. 

Het lukt niet

Toen we eenmaal ons huis definitief verkocht hadden, was een een explosie op de markt. De huizenprijzen zijn sinds dat moment met ten minste tien procent gestegen en het aanbod is flinterdun. We kwamen erachter dat het nog lastiger is dan vroeger om een bedrijfspand met woning te vinden. Het is ons ook niet gelukt. 

Bubbel

Maar in de tijd dat we aan het zoeken waren merkte ik dat we steeds meer in onszelf gekeerd raakten. Hoe groter de spanning en hoe meer het ernaar uitzag dat we in een camper zouden moeten gaan wonen, des te minder interesse kon ik opbrengen voor andere mensen en en hun trubbels. Ik zat in mijn eigen bubbel. En hoewel het eenzaam voelde, kon ik het niet opbrengen om leuk met anderen op te trekken. 

Isoleren

De spanning (zeg maar extreme stress, ik heb weken niet goed geslapen) maakte dat ik me nog meer isoleerde dan al door corona was gebeurd. Mijn verjaardag heb ik stiekem voorbij laten gaan. Alleen naaste familie was uitgenodigd, maar heel eerlijk: het was me eigenlijk te veel. 

Maat der dingen

Nu ben ik niet zo dat ik mijn eigen ervaring als maat voor alle dingen hanteer. Maar ik vroeg me wel af of dit soort spanning er ook bij andere mensen voor zorgt dat ze het contact met anderen afbouwen. Nogmaals, ik kon er geen onderzoek naar vinden, maar het lijkt me zinvol om daar eens in te duiken. Ga ik dus doen, de komende tijd. Je hoort er nog van. 

Dankbaar

Ja, dat huis… we hebben een huis gekocht, en dat is een luxe waar ik dankbaar voor ben. Maar ons ultieme huis, nee dat is het niet. We gaan nu zonder stress (nou ja, met minder stress) op zoek naar een niet al te groot huis, beetje buiten de bebouwde kom, met een klein weitje en een grote schuur en een gastenverblijf. Misschien eens wat mensen in mijn kennissenkring vragen of ze wat weten? 😉

Lacherig

Heel eerlijk, ik heb de neiging er een beetje lacherig over te doen. Het is nu toch over? Ik bent toch geen vrienden verloren? klopt. Maar als het echt zo is dat je door spanning de neiging hebt je terug te trekken uit sociaal contact, dan is dat wel degelijk een risicofactor voor eenzaamheid. En daarvan weten we dat het oer-ongezond en dodelijk is. Het zou reden zijn nog beter te letten op stress en wat je er aan kunt doen. Nou, ik ga het dus uitzoeken.

Ik hoop dat het goed met je gaat. Geniet van de zomer en van de grotere vrijheid die we hebben!

Jeannette

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest