faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Valentijnsdag en eenzaamheid

Valentijnsdag en eenzaamheid

Valentijnsdag en eenzaamheid

Is het raar om die twee in één adem te noemen? Nee. Voor veel mensen is het superleuk, voor anderen een gevoelige tik, die hen eraan herinnert dat ze niemand hebben.

Wat is Valentijnsdag eigenlijk?

Valentijnsdag is een jaarlijks festival dat gevierd wordt op 14 februari. Op deze dag uiten mensen hun liefde voor elkaar op verschillende manieren, zoals het geven van kaarten, bloemen, cadeaus of zelfs gewoon wat tijd samen doorbrengen. Deze dag is al eeuwen populair op verschillende plekken in de wereld. Het wordt nog steeds over de hele wereld met veel enthousiasme gevierd. Je zou Valentijnsdag kunnen zien als de dag van de liefde, genegenheid en vriendschap. 

Geschiedenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een dag waarop de liefde en genegenheid tussen partners, familie en vrienden wordt gevierd. Maar waar komt Valentijnsdag vandaan? De geschiedenis van deze speciale gelegenheid gaat eeuwen terug naar het oude Rome, waar men zag dat vogels hun partner in deze tijd van het jaar uitkozen, dus dat het voor mensen ook de tijd van de liefde moest zijn. Uit de achtste eeuw stamt een geschrift waarin de feestdag van Sint Valentijn werd genoemd. Als Christelijke feestdag is het de dag waarop de heilige Valentijn, een derde-eeuwse Romeins heilige, wordt herdacht. 

Tijdens dit festival gaven mensen elkaar kaarten en gedichten, die Valentijns werden genoemd.  Na verloop van tijd begonnen mensen handgemaakte kaarten met romantische berichten uit te wisselen om op deze dag hun gevoelens voor elkaar te uiten – iets wat we nog steeds doen! Nergens ter wereld is Valentijnsdag overigens een erkende feestdag, en behalve dat het leuk is om lief voor elkaar te zijn is in onze tijd stevige druk uitgeoefend door de handel, die aan het bezorgen van bloemen en kaarten een leuke verdienste heeft. Oorspronkelijk waren de kaarten persoonlijk en handgeschreven, maar ja…

De impact van sociale media op V-Day

Valentijnsdag wordt door veel mensen gevierd en is een aanleiding voor een leuk uitje, een lieve kaart van bos bloemen. Mooi! Maar Valentijnsdag kan ook een bron van eenzaamheid zijn voor degenen die alleenstaand zijn of geen speciaal iemand in hun leven hebben om het mee te delen. Mensen kunnen zich extra geïsoleerd voelen van anderen als ze zien hoe stelletjes publiekelijk hun genegenheid uiten terwijl ze zelf alleen zijn. Bovendien zie je dat sociale media vaak het feit benadrukken dat men geen speciaal iemand heeft.

De druk om mee te doen is naar

Valentijnsdag is voor veel mensen blijkbaar gevuld met vreugde, romantiek en opwinding. Mij heeft het nooit veel gedaan. Ik zie niet in waarom ik opeens op die ene dag mijn liefde zou moeten tonen. Maar ja, dwars ben ik altijd al geweest. Maar voor veel mensen kan het meer zijn dan alleen de ergernis van de groepsdruk. Het kan een dag zijn vol eenzaamheid en het gevoel buiten de boot te vallen. Dit gevoel van uitsluiting heeft geleid tot een groeiende trend onder jongeren die ervoor kiezen om Valentijnsdag helemaal niet te vieren.

Je wordt met je neus op de feiten gedrukt

Voor degenen die geen speciaal iemand in hun leven hebben, kan omringd zijn door verliefde stelletjes die Valentijnsdag vieren een onaangename herinnering zijn aan hun single-status. Of de eindeloze stroom hartjes die langskomen op sociale media. Het kan gevoelens van uitsluiting en depressie veroorzaken die zelfs na die dag moeilijk van je af te schudden zijn. 

Buitengesloten voelen

Valentijnsdag kan echt een moeilijke tijd zijn voor degenen die zich buitengesloten voelen. Het kan, net als feestjes waarvoor je niet bent uitgenodigd, gevoelens van eenzaamheid en uitsluiting teweegbrengen. Het is belangrijk om te onthouden dat de geromantiseerde versie van deze feestdag niet voor iedereen de realiteit is. Je bent heus niet de enige die niemand heeft om een kaart aan te sturen. (als je dat al zou  willen!) Bovendien kan je iets met de ervaring doen.

Want wat zegt het je?

De primaire emotie die mensen ervaren die zich op Valentijnsdag buitengesloten voelen, is eenzaamheid. Dit is een natuurlijke reactie op het gemis van een of meer passende relaties. Daarom is Valentijnsdag en eenzaamheid echt wel in een adem te noemen. Het is een seintje dat er iets ontbreekt wat je wel degelijk graag hebt. Het is dus een aanzet tot actie!

Hoe om te gaan met eenzaamheid

Hoewel eenzaamheid iets is dat we allemaal van tijd tot tijd ervaren, is het nodig er wat aan te doen als het je leven verpest.  De eerste stap om eenzaamheid te overwinnen, is erkennen dat het niet iets is om je voor te schamen. Iedereen ervaart op een bepaald moment in zijn leven eenzaamheid, dus het is belangrijk om je eigen gevoelens zonder oordeel te erkennen. Het kan dan nuttig zijn om stappen te zetten om zinvolle verbindingen met andere mensen aan te gaan. Maar ik weet uit ervaring dat je dat niet altijd kunt opbrengen. 

Als eenzaamheid een metgezel is die al langer meegaat

Voel je je al langer eenzaam, dan gaat dat niet zomaar over als Valentijnsdag voorbij is. Zoek hulp, want wachten tot het vanzelf overgaat heeft niet zo veel zin. Dan voel je je over een jaar misschien nog net zo beroerd. Begin meteen er iets aan te doen. Pak je situaie aan zodat Valentijnsdag en eenzaamheid voortaan voor jou niet meer bij elkaar horen. Lees meer over eenzaamheid en over wat het met jou en je brein doet, en kom in actie. Ga naar een specialist eenzaamheid.


Die is ervoor opgeleid om jou snel te helpen. Doen. En of je nu voortaan Valentijnskaarten wilt sturen of niet, ik wens je fijne relaties toe. Zodat de keus aan jou is. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest