faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5
eenzaamheidstest

Eenzaamheidstest – een zelftest

Wil je weten hoe het ermee staat? Wil jouw cliënt weten hoe het met eenzaamheid gesteld is? Krijg een indicatie van de ernst van de eenzaamheid en vitaliteit. Als daar aanleiding toe is, geeft de test advies over de hulp die het meest passend is. Er worden geen gegevens opgeslagen. De uitslag komt daarom uitsluitend in de vorm van een rapport op het scherm, niet als e-mail. Sla de uitkomst eventueel op en print het uit.

Waarom een test?

Wie zich eenzaam voelt kan zich afvragen: is dit normaal? Wijk ik af van anderen? Hoe erg is dit nou helemaal? Daarop geeft deze test antwoord.

Eenzaamheidstest: Het Belang van Meten

Deze test, ook wel bekend als Diagnostische Eenzaamheidsvragenlijst, ook bekend als de diagnostische eenzaamheidstest of zelftest eenzaamheid, is ontwikkeld als een praktisch instrument voor het diagnosticeren van eenzaamheid. Het biedt individuen een indicatie van hun eenzaamheidsniveau en helpt hulpverleners snel geschikte interventies op te zetten. Deze test meet niet alleen eenzaamheid, maar geeft ook suggesties voor passende vervolgstappen op basis van de gegeven antwoorden. Deze test is ontwikkeld op basis van antwoorden van 11000 deelnemers.

Belang van Meten

Omdat we eenzaamheid niet rechtstreeks in de hersenen kunnen meten, is het van groot belang om te begrijpen hoe mensen zich voelen. Meetinstrumenten, zoals vragenlijsten, spelen hierbij een cruciale rol. Deze instrumenten zijn essentieel voor wetenschappelijk onderzoek en om inzicht te krijgen in zowel de algemene prevalentie van eenzaamheid als individuele ervaringen. Deze test is ontwikkeld om mensen een idee te geven van de erst van hun gevoelens van eenzaamheid, in vergelijking met die van andere mensen.

Verschillende Doelen

Verschillende meetinstrumenten dienen verschillende doelen. Sommige zijn gericht op het onderzoeken van de algemene prevalentie van eenzaamheid binnen een bevolkingsgroep, terwijl andere zich richten op het meten van individuele eenzaamheid. Deze meetinstrumenten helpen niet alleen bij het identificeren van eenzaamheid, maar ook bij het begrijpen van de oorzaken en mogelijke oplossingen ervan. Deze test is specifiek ontwikkeld om te meten hoe het is gestel met eenzaamheid van een individu, maar ook hoe de persoon scoort op algehele vitaliteit. De combinatie van vitaliteit en eenzaamheid samen bepaalt voor een groot deel welke vorm van aanpak zinvol kan zijn.

De Diagnostische Eenzaamheidsvragenlijst

De Diagnostische Eenzaamheidsvragenlijst bouwt voort op bestaande meetinstrumenten, zoals de eenzaamheidsschaal van De Jong-Gierveld en Van Tilburg. Het biedt echter een breder perspectief door niet alleen eenzaamheid te meten, maar ook vitaliteit te meten en aanbevelingen voor verdere hulp te bieden. Deze vragenlijst is ontworpen om individuen inzicht te geven in hun eenzaamheidsniveau en om hulpverleners te helpen bij het bepalen van een passende vorm van hulp.

Veiligheid en Aanbeveling

De Diagnostische Eenzaamheidsvragenlijst is veilig en anoniem. Er worden geen persoonlijke gegevens verzameld en de testresultaten worden alleen op het scherm weergegeven en kunnen als PDF worden gedownload. Er worden geen e-mailadresesn verzameld en geen gegevens opgeslagen. De test biedt niet alleen inzicht in het eenzaamheidsniveau, maar ook aanbevelingen voor passende hulp. Dit stelt individuen en hulpverleners in staat om gericht te werken aan het verminderen van eenzaamheid. Deze test is onderdeel van de website Eenzaamheid Informatie Centrum, niet van Faktor5.

Voor hulpverleners

Voor hulpverleners deze eenzaamheidstest een manier zijn om te voorkomen dat je in gesprek hoeft te gaan over (het ontstaan van) de eenzaamheid van de cliënt. Uit ontwikkelingsgericht perspectief gezien is dat een enorme steun bij de aanpak, omdat daarmee wordt voorkomen dat een probleemgericht conversatiepatroon ontstaat.

Conclusie

Het meten van eenzaamheid is een essentiële stap in het aanpakken van dit complexe probleem. De Diagnostische Eenzaamheidsvragenlijst biedt als eenzaamheidstest een waardevol instrument voor zowel individuen als hulpverleners om een beter begrip te krijgen van eenzaamheid en effectieve interventies op te zetten. Neem contact op voor meer informatie over het gebruik of de achtergrond van deze test.