faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Ik ben van mijn geloof gevallen

Van mijn geloof gevallen

Ja, ik ben van mijn geloof gevallen. Het geloof dat ik geen subsidie wilde aannemen. Om niet afhankelijk te zijn. Om mijn eigenheid niet kwijt te raken in de maalstroom van verplichte samenwerkingen. Omdat ik diep in mijn hart een vrije ondernemer ben. 

Ik ben om

Een dikke vijftien jaar geleden ontwikkelde ik de cursus Creatief Leven. Een leertraject voor mensen die hun eenzaamheid willen oplossen. In de jaren daarna verfijnde ik de methodiek, en leerde anderen hoe ze de cursus kunnen uitvoeren. Prachtig werk, vooral omdat je meteen resultaat ziet. 

Inmiddels wordt de cursus in allerlei gemeenten aangeboden, meestal door welzijnsorganisaties. Maar lang niet alle gemeenten willen er aan. De reden? Er is een landelijke database waarin staat welke soorten aanpak van eenzaamheid er zijn en of die wel goed zijn beschreven en onderbouwd. Creatief Leven staat er niet in. Ooit heb ik een poging gedaan om de cursus er aan te melden, maar jongens, dat vraagt een jargon en een procedures waar je U tegen zegt. Ik gaf het op.

Bovendien…

De cursus heb ik gemaakt om mensen te helpen die zelf wat aan hun eenzaamheid willen doen en daar zelf een redelijke prijs voor willen betalen. Mijn idee was dat coaches de cursus zouden gaan aanbieden als een bijzondere vorm van groepscoaching. Van hun cliënten voelt tenslotte 40% zich eenzaam! Dus vond ik eerst een vermelding in die database voor het welzijnswerk niet zo belangrijk. 

Dat de wereld van welzijn zich wel buigt over het onderwerp eenzaamheid, maar coaches, counselors, huisartsen en praktijkondersteuners niet, dat is een ontwikkeling die ik niet had verwacht. Raar maar waar: ondanks dat eenzaamheid gezondheidsprobleem nummer 2 is (na COVID), is de urgentie van een aanpak nog steeds niet doorgedrongen tot de mensen die dat vanuit hun beroep toch zouden moeten weten. 

Dus zijn de welzijnswerkers degenen die het pionierswerk doen. Zij zien eenzaamheid en snakken naar een aanpak die werkt. Vanuit het welzijnswerk is bij het ministerie van WVS de vraag neergelegd om de cursus Creatief Leven een duwtje in de rug te geven en te helpen de vermelding in de database te realiseren. Zo kreeg ik van ZonMw de oproep om subsidie aan te vragen. 

Samenwerken blijkt leuk!

Ik heb er echt lang over geaarzeld. Maar de kogel is door de kerk en wat bleek? Samenwerken met anderen is veel leuker dan ik dacht! Vanuit de GGD kreeg ik mega-steun, met name van Addi van Bruggen, bij het vinden van partners. Bureau LWPC in de persoon van Liane Wolfert en niet te vergeten Sandra van den Berg gaan zorgen voor de uitvoering van de cursus voor een groep 75-plussers in Den Haag. Aglaia Zedlitz,  universitair docent Gezondheids- Medische en Neuropsychologie in Leiden gaat helpen de onderbouwing te formuleren en zo zijn er nog meer mensen enthousiast betrokken bij dit project. Vanuit het werkveld is de nodige steun gekomen en ik wil in het bijzonder Annet Gijsman bedanken voor haar enthousiasme en doorzettingsvermogen. 

De komende maanden gaan we aan de slag om de cursus Creatief Leven een serieus jasje te geven en ingeschreven te krijgen in de database van Movisie, als ‘goed beschreven’ evenals ‘goed onderbouwd’. Met subsidie. Van je geloof vallen is soms een schok en dit was het voor mij ook. Het kan het begin zijn van iets moois en iets nieuws. Ik reken er op. 

Officiële interventie

Vanaf volgend jaar is Creatief Leven een officiële interventie. Daarom gaan we ervoor zorgen dat er goed opgeleide mensen zijn die de cursus straks overal kunnen uitvoeren. 

Werk aan de winkel voor mijn opvolgers. 

Wil je nog meedoen? Pak je kans en meld je aan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest