faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Deskundig in eenzaamheid – get over cute!

Deskundig in eenzaamheid - beeld Anja via Pixabay

Deskundig in eenzaamheid

Weet jij wie Jane Elliott is? Nou, met eenzaamheid had ze niet perse zo veel te maken. 

Zij is voor mij een lichtend voorbeeld. Al is ze lang niet altijd even leuk. (Ik ben dat ook niet altijd) Sterker nog, ze heeft heel wat weerstand opgeroepen. Jane Elliott is beroemd geworden door haar strijd tegen racisme. Wil je meer over haar weten, kijk dan hier naar het indrukwekkende brown eyes/blue eyes verhaal. Haar manier om racisme aan de orde te stellen heeft enorme publiciteit opgeleverd en veel goodwill.

Niet altijd even gewaardeerd

Er worden haar ook wel verwijten gemaakt, onder andere dat ze drammerig is en kinderen heeft gebruikt voor een experiment. Dat ze volwassenen in trainingssituaties volledig afbrandde en haar macht misbruikte. Haar antwoord is altijd dat de ellende die deze mensen een dagje of wat meemaakte niet in verhouding staat tot de ellende van mensen die om hun huidskleur gediscrimineerd worden. (Dat afbranden is niet mijn stijl).

Al een halve eeuw aan het buffelen

Het belachelijke is dat het na 50 jaar nog steeds hard nodig is die vooroordelen aan de kaak te stellen, het op de agenda te krijgen of te houden en door te zetten met waar ze voor staat: glashelder te maken dat alle mensen gelijk worden geboren en recht hebben op gelijke kansen. Kansen die niet worden verziekt door mensen met privileges die niet in de gaten hebben wat een voorsprong ze hebben. 

Bewustzijn kweken

Wat dat betreft kan ik niet vrolijk worden. Als Jane Elliott, met haar internationale bekendheid, er nog steeds niet in is geslaagd racisme te verminderen, wat moet ik dan wel verwachten? Een dikke twintig jaar ben ik bezig eenzaamheid aan de orde te stellen. Niet door ‘de ander’ verantwoordelijk te maken voor de eenzaamheid van de medemens, maar door bewustzijn te kweken voor de mogelijkheden om je eigen eenzaamheid zelf aan te pakken. 

Bewustzijn zelf brengt niks in beweging

Die mogelijkheden zijn er genoeg. Maar je moet ze wel kennen en kunnen toepassen. En daar zit hem nou net de kneep. Want zelfs als je het weet, is het nog heel moeilijk om het ook in praktijk te brengen. Dat geldt niet alleen voor de aanpak van eenzaamheid. Dat geldt voor meer dingen die we wel beseffen, maar waarvan we het heel moeilijk vinden er ook echt wat aan te doen. 

In je eentje ben je niks

Vaker de fiets pakken, niet drinken, minder vlees eten, minder vliegen, elke dag iets van de straat oprapen…er zijn zoveel dingen waarvan we weten dat het goed is om ze te doen, en toch doen we het vaak niet. Het is dan een stuk eenvoudiger om hulp te krijgen, zodat je een stok achter de deur hebt, een steun in je rug en een vangnet voor als het (weer) eens niet lukt. Dat is niet iets om je over te schamen, maar om trots op te zijn. Als jou dingen lukken omdat je hulp hebt gevraagd is het toch jouw overwinning! Eentje die je niet gehad zou hebben als je bleef doorploeteren met je goede voornemens. 

Samen is het leuker

Samen een clubje junkjoggers vormen maakt het en gezelliger en je laat zien hoe geweldig je bent. ;). Lid worden van een eetclub maakt vegetarisch of vegan eten makkelijker. Maar sommige dingen laten zich niet met een clubje oplossen. Die moet je alleen doen. Omdat anderen er niet mee bezig zijn, of omdat je sommige dingen nu eenmaal niet met vrienden deelt. Dan is het slim om daar professionele hulp bij te zoeken. Eenzaamheid waar je al langer mee loopt, dat is zoiets. 

Deskundig in eenzaamheid, ben jij dat?

Aan eenzaamheid kun je veel doen. Als je weet wat en hoe. Heb je er nog niet zo lang last van, dan kun je echt wel gebruik maken van alle tips die op het internet zwerven. Maar duurt het langer, of heb je al sinds je jeugd vaker last van eenzaamheid, dan is het echt zaak dat serieus aan te pakken. En nu ga ik dus lijken op die Jane Elliott, die drammer. Want net als zij blijf ik hameren op wat ik belangrijk vind. Niet voor mezelf, maar voor mensen zoals jij.

Je brein dat ben jij

Want als je blijft rondlopen met gevoelens van eenzaamheid (of noem het voor mijn part: te veel alleen zijn) dan gaat er iets veranderen in je brein, waardoor je niet meer de beste versie van jezelf bent. Het wordt dan steeds moeilijker contacten te leggen en te onderhouden. Ik zeg dus: zoek hulp, en zoek serieuze hulp. Denk niet dat alle psychologen en psychiaters wel zijn opgeleid om te helpen bij eenzaamheid, want dat is niet zo. Helaas. 

Get over cute

Jane Elliott sprak eens een stel jonge vrouwen toe. Als je er naar luistert en kijkt, voel je met die vrouwen mee. Ze brandt ze af. Ze zegt zoiets als: “al jullie leuke jonge vrouwen, met namen als Annie, en Betty en Candy… namen die je klein houden en cute… nu is het nog leuk, nu ben je jong en cute. Straks ben je een oud wijf en is er niemand meer in je geïnteresseerd. Tenzij je competent bent. Get over cute, get competent. “

Deskundig in eenzaamheid, word jij dat?

Ik zeg Jane Elliott na. Of het nu om hulp voor jezelf gaat of dat je een ander wilt helpen bij eenzaamheid: stop met die liefdevolle goede bedoelingen en word competent. Doe het niet in je eentje, maar maak deel uit van de groeiende groep mensen die voor zichzelf opkomt, en als het mogelijk is, ook voor een ander. 

Je kunt instappen bij de komende opleiding. Meld je hier aan.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest