faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

WWKD vanuit eenzaam voelen beschreven

Of het nu gaat om eenzaamheid of om obesitas, roken, drinken of welk ander ongezond gedrag dan ook, veranderen vraagt om WWKD. Het staat voor:

  • Weten
  • Willen
  • Kunnen
  • Doen

De w van Weten

Als je niet weet dat je een probleem hebt, ga je het zeker niet oplossen. We weten uit onderzoek dat veel mensen met een (voor anderen) opvallend overgewicht zelf niet vinden dat ze te dik zijn.

Roken is voor veel mensen helemaal niet ongezond, wat de wetenschap ook zegt, want “oom Piet is er 80 mee geworden”.

Zo zijn er ook veel mensen die zich totaal niet eenzaam voelen. Ze zijn wel vaak alleen en nee, dat vinden ze verdrietig, en ja, ze vervelen zich wel vaak en nee, ze hebben nu geen vrienden en ja, het leven is nu eenmaal zo beroerd voor ze… maar eenzaam, nee, dat niet.

Als je niet weet dat je je eenzaam voelt, zul je er beslist niets aan gaan doen. Als je denkt dat je depri bent, of burnout, zoek je geen hulp voor je eenzaamheid. Als je denkt dat je relatie je ongelukkig maakt, denk je eerder aan scheiden dan aan iets doen aan eenzaamheid. Kortom, wil je iets aan eenzaamheid doen, dan is het noodzakelijk dat je beseft dat het eenzaamheid is waar je mee worstelt.

De w van Willen

Dan de volgende W, die van Willen. Je kunt nog zo goed weten dat je een probleem hebt, daarmee heb je nog lang niet besloten dat je er iets aan wilt doen. Ik ken iemand met een bankrekening waar ik u tegen zeg, die nog maar een paar lilleke tanden in de mond heeft. Een tandarts zou er een schitterende smoel van kunnen maken, en van hem een aantrekkelijke man, maar hij gaat niet. Welke reden iemand ook heeft om niet te willen veranderen, pas als de wil er is, gaat er wat gebeuren. Misschien.

De k van Kunnen

Want daar komt de K, die van kunnen. Je kunt van alles willen, als je niet in staat bent te doen wat nodig is, gaat het hem niet worden. Geld lijkt daarbij een factor van belang. Wil je gezonder eten, dan speelt dat niet zo, maar dan moet je misschien wel anders gaan koken. Dat moet je dan wel kunnen. Stoppen met roken levert alleen maar geld op, daarbij speelt het dus helemaal niet, maar roken is wel verslavend, dus vraagt het heel wat van je om te stoppen. Met een beetje goede hulp is het goed te doen. Maar dan moet je die hulp wel kunne vinden! Niet iedereen zal ooit de K van kunnen binnen bereik krijgen. Voor hen is er gelukkig heel veel ondersteuning en troost in ons land. Dat moet ook blijven.

Wie na een jaar eenzaamheid niet in staat is geweest dat op te lossen, die ontbreekt het blijkbaar aan een van deze drie: W, W en K. Eenzaamheid oplossen, weten wat je het best kunt doen om nieuwe contacten aan te gaan of oude aan te halen, niet iedereen is het gegeven. Dus met je dan hulp hebben om het te kunnen. Dan is de K dus de K van Kunnen vragen om hulp.

En dan komt de D.

De d van Doen

Van de ene voet voor de andere, van soms iets in jezelf overwinnen, van op je bek durven gaan. Van succes scoren in het uitbreiden van je vriendenkring. In het vinden van een partner. In het vinden van je bestemming.

Doen. Het lijkt zo simpel. Maar voor je met Doen aan de slag kunt, met je eerst aan de slag met: WW en K.

Dit alles is alleen nog maar beschreven vanuit het perspectief van degene die zich eenzaam voelt. Kun je nagaan hoe ingewikkeld het is om een ander minder eenzaam te willen maken.

Groet,

Jeannette

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest