faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Cursus Creatief Leven

De cursus creatief leven leert je in acht wekelijkse bijeenkomsten om creatief te leven, zodat je geen last meer hebt van eenzaamheid. Het is geen knutselclub. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden. Vraag er naar in jouw gemeente, bij het WMO loket, de  lokale welzijnsorganisatie of je huisarts. 

De voordelen van Creatief Leven

Wat houdt de cursus in?

Acht weken lang werken we iedere week 2,5 uur aan jou. Stap voor stap gaan we op zoek naar wat jou geluk en verbinding brengt, op een manier die bij jou past. We helpen je brein te verjongen, zodat je makkelijker nieuwe dingen kunt leren. We steunen je bij het maken van een plan dat precies past bij jouw leven op dit moment. Na deze cursus hoef je nooit meer bang te zijn voor eenzaamheid.

Waar werken we aan?

Het hoe en wat

 

Cursus volgen

Meld je aan voor de Cursus Creatief Leven

Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt de cursus aangeboden. Soms door vrijgevestigde coaches, soms door welzijnsinstellingen of door gemeenten. Vraag ernaar in jouw omgeving. Het WMO loket van je gemeente is de plek waar ze je kunnen informeren. Of kijk op de kaart voor deskundige specialisten eenzaamheid. Is er geen groepscursus in de buurt? Dan kun je de online cursus volgen. Het vraagt wel wat meer van je doorzettingsvermogen, maar het is net zo goed! 

Testimonials

Wat zeggen anderen

FAQ

Veelgestelde vragen

Je werkt in een groep van maximaal 12 mensen aan je eigen toekomst. De cursusleider zorgt voor een goede sfeer waarin je je op je gemak voelt. Je volgt je eigen traject in acht wekelijkse lessen. Tijdens de lessen doe je opdrachten en je krijgt wat huiswerk. Aan het eind weet jij hoe je voortaan nooit meer vang hoeft te zijn voor  eenzaamheid.

Erkende methodiek

15 december 2022 werd in Den Haag feestelijk gevierd dat de interventie Creatief Leven door de erkenningscommissie ‘Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid’ is beoordeeld en als “Goed onderbouwd” erkend.

Erkenningscommissie

De erkenningscommissie is enthousiast over de interventie Creatief Leven. Zij vinden het een zeer relevante, mooi afgebakende en laagdrempelige interventie. De onderbouwing is sterk. “De commissie is vol lof over de onderbouwing van de interventie, ‘een juweeltje’.

Je moet bereid zijn alle acht lessen mee te maken en elke week wat huiswerk te doen. Als je gemotiveerd bent om je eigen leven leuker te maken, ben je welkom.

Veel cursusleiders hebben in de loop van de jaren gemeten hoe het met de eenzaamheid van de deelnemers stond voor, èn na de cursus. Steeds weer blijkt dat mensen zich aan het eind van de cursus minder eenzaam voelen, en ook een stuk vitaler.

Je moet nieuwe dingen kunnen leren. Je moet kunnen lezen en schrijven. Soms kan je (in overleg met de cursusleiding) een maatje meenemen die je daarbij helpt.

Je kunt de veilige en anonieme eenzaamheidstest doen. Die geeft je een indicatie van wat voor jou kan helpen.

Wat de soort eenzaamheid ook is, de oplossing wordt bepaald door wat jij nodig hebt en wat jij kunt realiseren. Dat vraagt wat zoekwerk. Dat is precies is wat deze cursus doet: het helpt je zoeken naar wat voor jou de beste oplossing is, in jouw situatie. Je hoeft dus niet de soort eenzaamheid te kennen om deze cursus te doen.