faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Interview een deskundige over eenzaamheid

Interview een deskundige over eenzaamheid Faktor5

Beste student,

Weer is het zover. Je hoort bij de zeer velen die ook dit jaar weer op weg zijn gestuurd om experts te interviewen om met hun hulp snel een aanpak van eenzaamheid te ontwikkelen.

Door het ministerie van WVS word je gevraagd om een aanpak voor #eenzaamheid te bedenken. Leuk, zo’n praktijkgerichte opdracht. Fijn en belangrijk ook, want zowel onder ouderen als onder studenten is de eenzaamheid indrukwekkend groot. Maar ja, is dit wel de goede manier om zo’n Wicked Problem aan te pakken?

Heel eerlijk, ik denk het niet

Nou ben ik een enorm voorstander van het gebruik maken van jong talent. Maar je moet ze wel het goede gereedschap meegeven. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze aanpak een miskenning betekent van de complexiteit van de problematiek. Want net zoals ‘onder de mensen komen’ een totaal foute aanpak van eenzaamheid is, die daarom alleen tot teleurstelling kan leiden, is dit eerder aanleiding tot teleurstelling dan tot een werkende aanpak. Hoe dat komt? 

Eenvoudig

Eenzaamheid die niet problematisch is, dus eenzaamheid die kortdurend en voorbijgaand is, daarvoor is geen aanpak nodig. En eenzaamheid die langdurig is, ernstig of chronisch, dat is problematische eenzaamheid en daarvoor kun je niet simpelweg iets leuks bedenken, dat vraagt om vakkennis. De reden is dat eenzaamheid de werking van hersenen danig beïnvloedt, waardoor bepaalde gedragskenmerken tot uiting komen die van negatieve invloed zijn op de competenties om sociale relaties aan te gaan en te onderhouden. Volg je het nog?

Als je het echt wilt weten, er is een opleiding voor. 

Samengevat

  • Voor niet-problematische eenzaamheid is geen oplossing nodig, dat doen mensen namelijk zelf.
  • Problematische eenzaamheid vraagt om een professionele, deskundige aanpak

Ik doe daarom niet niet meer aan het interview circus. Je kunt namelijk niet in een interview voldoende leren over eenzaamheid om zelfs maar een serieuze start te kunnen maken met een interventie. Weet je, in een jaaropleiding leren professionals, dus mensen met een stevige achtergrond (bijvoorbeeld een studie psychologie) en werkervaring, de ins en outs van eenzaamheid. Zodat zij op basis daarvan een aanpak kunnen bedenken, dan wel kiezen uit bestaande vormen van interventies. 

Verdrietig

Mensen die denken het wel even te kunnen doen met minimale kennis van zaken, lopen zonder twijfel vast. Dat is verdrietig. Zowel voor de ontwerper als voor degene die dit aanbod krijgt voorgeschoteld. 

Mijn tip: laat je niet voor een karretje spannen dat vierkante wielen heeft.  Je kunt eens kijken op het gratis online college. Dan snap je nog beter wat ik bedoel. En succes met je opdracht.

P.S. Informatie over een opdracht terugkoppelen naar de opdrachtgever, omdat je voortschrijdend inzicht hebt, is ook een academische vaardigheid die je niet mag onderschatten. 

Jeannette Rijks

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest