faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Hoe ga je om met alleen zijn?

Wennen aan alleen zijn. Soms moet het, heb je geen keus. Soms is het je eigen keus. Misschien na een periode die je niet gelukkig maakte. Waarin je je buik vol hebt gekregen van samenzijn. Toch moet alleen zijn, alleen leven, een uitzondering zijn. Een mens is niet gemaakt om alleen te leven en dat voel je.

Waarom je niet moet wennen aan alleen zijn

Wat je niet moet doen: allerlei tips opvolgen die zeggen dat je moet leren omgaan met het leven alleen. Alleen dingen doen voelt niet voor niets zo beroerd. Zeker, verwen jezelf gerust met lekkere geuren, met luxe dingetjes, met weet-ik-veel. Maar je kunt ook te veel me-time hebben. Er zijn massa’s blogs en tijdschriften met tips over hoe je kunt wennen aan alleen leven. Doe het niet. Laat je niet verleiden te denken dat je er aan moet wennen. Voor je het weet ben je gewend aan eenzaamheid, en dan is het een chronisch probleem.

Als je te lang alleen geweest bent

Ik hoor het vaak, mensen die zeggen: ‘ik ben nu al zo lang alleen geweest, ik moet er niet meer aan denken samen met iemand anders te moeten leven’. Begrijpelijk is het wel, in onze wereld. Maar slim is het niet. We zijn nog lang niet zo ver dat we snappen hoe enorm hard we elkaar nodig hebben. Laat staan dat we snappen dat we beter (met het nodige tandenknarsen) kunnen samenleven met anderen dan alleen te leven.

Actie ondernemen kan goed uitpakken

Er zijn miljoenen dingen die je kunt doen om in contact te komen met andere mensen. Zomaar in het wilde weg les gaan nemen of lid worden van een club kan heel goed uitpakken. Je kunt door jezelf te verrassen nieuwe dingen leren en misschien onverwacht een groot geluk vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van een hobby of van nieuwe mensen in je leven. Toch ben ik ervan overtuigd dat veel van ons baat hebben bij een cursus waarbij je jezelf ontwikkelt en op zoek gaat naar wat voor jou belangrijk en leuk en aantrekkelijk is in het leven. Dit is zo een cursus. Als je dat gebruikt als springplank voor een nieuwe periode in je leven kom je beter beslagen ten ijs. Om oude banden aan te halen of nieuwe te maken. Dan weet je wat je wilt en waarom je dat wilt. Dan ben je niet meer afhankelijk van dom toeval.

Afgeleid of aan het roer van je leven?

Over afhankelijk gesproken, veel van wat georganiseerd wordt als ‘aanpak van eenzaamheid’, of om ‘mensen uit hun isolement te halen’ is de een of andere vorm van afleiding. Als je het gevoel hebt afhankelijk te zijn van wat anderen organiseren moet je zeker zo’n cursus voor zelfontwikkeling gaan doen. Er zijn heel wat van die cursussen voor zelfontplooiing, van gratis tot duur. Als je geen last hebt van langdurige eenzaamheid zijn ze echt de moeite waard om je te helpen weer meer sturing aan je leven te geven.

Afleiding kan soms heel goed zijn en een ellendige periode verzachten. Gelukkig zijn er heel wat mensen die een ander daarbij willen steunen, hetzij als vrijwilliger in een of andere organisatie, hetzij gewoon, als vriend. Maar er moet een moment komen waarop je weer zelf aan het roer van je leven gaat staan. Als afleiding ervoor zorgt dat je niet echt leert omgaan met eenzaamheid, blijf je afhankelijk van die afleiding.

Alleen zijn kan ook heerlijk zijn

Als je verbinding met anderen gezond is, als je je niet eenzaam voelt is het vaak heerlijk om alleen te zijn. Je batterijtje laadt weer op, je geniet van je eigen muziek of hobby, kortom, tijd alleen is voor iedereen gezond. Maar wie zich te veel alleen voelt, of eenzaam, die moet in actie komen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest