faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Week van de eenzaamheid 2018

week van de eenzaamheid

Afgelopen week was ik in Enschede bij de opening van de Week van de Eenzaamheid. Wat is het fijn dat er zo veel aandacht is voor eenzaamheid. En wat is het jammer dat de wereld van de eenzaamheidsbestrijding nog steeds wordt gedomineerd door mythes. Mythes, onware verhalen, die maken dat miljoenen mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dat ze blijven dolen op zoek naar een oplossing.  

Mythe 1. Eenzaamheid is een ouderenprobleem

Zeker, er zijn veel ouderen die zich eenzaam voelen. De omstandigheden worden er niet perse rooskleuriger op, naarmate je ouder wordt. Het zelf oplossen van je problemen dus ook niet. Klopt. Maar de aantallen mensen die zich oud en eenzaam voelen, vallen totaal in het niet bij de aantallen kinderen en volwassenen onder de 75 die daarmee kampen.

Mythe 2. Eenzaamheid los je op door mensen contacten aan te bieden

Absoluut, zonder opties is het lastig contacten aan te gaan. Maar dat de mogelijkheid tot contact er is, wil nog niet zeggen dat mensen daar ook gebruik van kunnen maken. Ga maar na: weinig mensen hebben meer mogelijkheid tot contact dan schoolkinderen en studenten. Elke dag ontmoeten zij tientallen leeftijdgenoten. En toch is de eenzaamheid daar procentueel het grootst. Het zit hem dus niet in de omgeving, het zit hem in de mensen zelf.

Mythe 3. Eenzaamheid is een gevolg van de moderne tijd

Al duizenden jaren lang geldt de moderne tijd als de oorzaak van alle problemen. Vooral ouderen hebben de neiging te denken dat vroeger alles beter was. Met eenzaamheid is dat in elk geval niet zo, dat weten we uit de cijfers. Sinds we meten hoe het is gesteld met eenzaamheid in onze maatschappij, is de eenzaamheid langzaam maar gestaag afgenomen. Niet snel genoeg, want van een ruwe 42 % naar ongeveer 38% is nog niet echt een super resultaat. Maar toegenomen is het niet, de afgelopen tijd. Zeker niet de afgelopen twintig jaar, sinds we kunnen beschikken over snelle communicatietechnologie.

Eenzaamheid is zo oud als de wereld. Het is fantastisch dat we massaal wakker worden en daar iets aan willen doen. Prachtig dat er een Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid is. Gelukkig komt er ook steeds meer belangstelling voor kennis van zaken. Kennis van de hersenveranderingen die eenzaamheid met zich meebrengt. Kennis uit de wereld van psychologie, van veranderkunde, van neuropsychologie, van traumaverwerking. Kennis die is bijeengebracht in onze opleiding Specialist Eenzaamheid. Kennis die bijdraagt aan de vraag: hoe maken we de stap van een ‘kopjes-koffie-aanpak’ naar een wezenlijke verbetering in levensperspectief. Voor oud en jong. Daar blijf ik voorlopig nog maar even aan werken. Ik ga nog maar niet met pensioen. Jeannette

Dat is waar ik mij al sinds 2000 mee bezig houd. Meer weten?

Bestel het boekje ‘Eenzaamheid snappen in drie snelle stappen’ Of, als je meer wilt weten, bestel dan ‘Eenzaamheid signaleren in drie stappen’ Kijk naar het gratis online college Volg de jaaropleiding Specialist Eenzaamheid

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest