Eenzaamheid en tante Elly

Mei 2022. Eind van deze maand is het 22 jaar geleden dat ik bij mijn tante aan de ronde tafel zat. Haar huisarts was op visite. We zaten aan een goed glas Bordeaux. De tuindeur stond open. De vitrage waaide loom naar binnen, zodat je telkens even de bosaardbeitjes kon zien onder de kersenboom. Het leven leek prachtig. 

Tot ze vertelde hoe eenzaam ze zich voelde. En dat ze echt alles had geprobeerd, maar dat niets hielp. De dokter voelde zich overvallen, dat was te zien aan zijn ongemakkelijk verzitten. Zijn aanbod bestond uit een half jaar antidepressiva. Wat vond ik dat een verklaring van onvermogen. Maar zelf schoot ik ook tekort, dacht ik. 

Eenzaamheid: wicked problem

De rest is history. Tweeëntwintig jaar lang heb ik me verdiept in de taaie kost van eenzaamheid. Mijn tante leeft niet meer. Ze heeft het nog vijf jaar gerekt na die gedenkwaardige dag. Dat haar leven een stuk langer had kunnen zijn – en gelukkiger – met een serieuze aanpak van eenzaamheid, daar ben ik van overtuigd. 

Zo’n serieuze aanpak van eenzaamheid is in Nederland nog lang niet overal een feit. Vaak worden goedbedoelde initiatieven genomen, maar zonder de nodige kennis van zaken, waardoor mensen vertrouwen verliezen in hulpverlening.

Waarom een aanpak van eenzaamheid werkt

In mijn opleidingsbedrijf, Faktor5, leer je wat wel werkt in de aanpak van eenzaamheid. Waarom nu juist dat wel werkt, en waarom bepaalde dingen gedoemd zijn te mislukken. Als je de kennis hebt die de wetenschap al een aantal jaar heeft opgeleverd, kun je zelf beoordelen waarom een bepaalde aanpak waarschijnlijk zal werken en waarom niet.

Met die kennis kun je zelf bedenken wat je kunt doen om eenzaamheid aan te pakken, of wat je kunt doen om te voorkomen dat het een probleem wordt. Voor jezelf én voor anderen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich daarin willen verdiepen om anderen echt goed te kunnen helpen. 

Falende hulp bij eenzaamheid

Er moeten echt meer mensen komen met kennis van zaken, zodat mensen als mijn tante Elly niet veroordeeld zijn tot antidepressiva. Of veroordeeld tot hulpverleners die niet weten wat ze doen en daardoor mensen van de wal in de sloot helpen. Want baat het niet, dan schaadt het vaak wel, zoals ook Rick Kwekkeboom zegt.  

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die zien hoe mensen kunnen profiteren van een goede aanpak van eenzaamheid. Omdat succes daarbij terugkomt in alle aspecten van het leven. Mensen die goed in hun vel zitten en verbonden zijn met anderen zijn niet alleen gelukkiger. Ze doen meer mee, dragen meer bij en zijn een opbouwende kracht. 

Focus van eenzaamheid

Bijna twintig jaar heb ik mijn kennis gedeeld met de wereld, in de vorm van de website eenzaamheid.info. Op ons internationale internetarchief kun je nog zien hoe die eerste pagina’s eruit zagen. In 2003 al meldde ik dat eenzaamheid geen ouderenprobleem is. Langzamerhand ligt nu, bijna twintig jaar later, de focus niet meer alleen bij ouderen

Voor iemand als ik, die blij wordt van kortlopende projecten, steeds nieuwe dingen wil doen en meemaken en succes nodig heeft om niet depressief te worden, is dit een project tegen wil en dank. Het is te belangrijk om ermee te stoppen, maar er zijn ook andere dingen in mijn leven die aandacht vragen. Zoals bijvoorbeeld mijn familie en vrienden. 

Ode aan tante Elly

Mijn tante Elly was een fantastische vrouw. Inspirerend, belezen, veelzijdig, knettergek en een bourgondische gastvrouw. Ze was mijn surrogaat moeder en een verrijking van mijn leven. Het spijt mij meer dan ik kan zeggen dat mijn aanpak voor haar te laat kwam.

Daarom ben ik zo blij met al die mensen die inzien dat eenzaamheid aanpakken misschien wel het meest zinvolle is dat je kunt doen in dit leven. Mensen die alle tante Elly’s in dit leven gunnen dat ze goede hulp krijgen. Mensen die doorgaan, ook als ik ophoud mijn trom te roeren. Mensen als jij. 

Nu ben jij aan zet

Zoek je een opleiding om eenzaamheid effectief te leren aanpakken, dan ben je hier op het goede adres. Deskundige opleiders maken van jou een bijzonder specialist. Specialist eenzaamheid. Doen!