faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Aanpak eenzaamheid met resultaat

Aanpak eenzaamheid met resultaat

Aanpak eenzaamheid met resultaat

Vandaag kreeg ik de rapportage binnen van de laatste twee groepscursussen Creatief Leven. Cursussen tegen eenzaamheid die gegeven zijn door enthousiaste cursusleiders. Ze worden in alle delen van het land aangeboden. Deze waren toevallig in Den Haag en Oegstgeest. Natuurlijk, het is fijn als mensen een evaluatieformulier invullen en er een aantal big smilies bij getekend zijn. Maar de cijfers spreken keihard. Zoals bij vrijwel elke cursus die in Nederland werd georganiseerd in de afgelopen jaren, is de eenzaamheid minder geworden en de vitaliteit toegenomen. Een aanpak eenzaamheid met resultaat, dat kun je wel zeggen.

Blij verrast

Telkens weer ben ik blij verrast. Dat is raar, want ik heb zoveel vertrouwen in de cursus en in de begeleiders, dat ik mijn hand in het vuur durf te steken voor het resultaat. En toch ben ik elke keer weer blij. Kijk maar naar de grafiek van de cursus in Den Haag:

Aanpak eenzaamheid met resultaat - Creatief Leven

In het bovenste deel zie je de ontwikkeling van eenzaamheid: de blauwe lijn geeft de mate van eenzaamheid aan en begint bij aanvang van de cursus en eindigt na afloop. Daaronder zie je de rode lijn, die geeft de mate van vitaliteit aan. Zo kun je heel goed zien dat de eenzaamheid is afgenomen en de vitaliteit is gegroeid. Een prachtige vorm van aanpak eenzaamheid met resultaat.

Onderin zie je in de staven een gedetailleerder beeld, namelijk de ontwikkeling van eenzaamheid naar mate van gemeten eenzaamheid. Ik geef toe, ik zou heel graag gezien hebben dat die onderste, rode balk, ook groen was geworden. Maar ja, niet altijd heb je de omstandigheden in de hand. Het was corona jaar en dat zie je ook terug in het aantal mensen dat is afgevallen. Doodzonde voor ze, maar misschien kunnen ze in de herkansing.

Meten is weten

Toch is er meer dat meetelt. Dat is hoe mensen de cursus ervaren. Wat het voor je betekent om een tijd aandacht te hebben voor jezelf, voor je leven, voor hoe je omgaat met relaties en vriendschappen. Dat kun je natuurlijk wel aflezen aan hoe ze de evaluatieformulieren invullen, maar laten we eerlijk zijn, dat is een momentopname. Daarom ben ik zo blij met mensen als Willem Jan. Ik zal zijn achternaam niet gebruiken, al heeft hij wel toestemming gegeven.

Razend enthousiast

Willem Jan is zo enthousiast, dat hij mij gevraagd heeft hoe we meer mensen kunnen betrekken bij deze mooie aanpak, hoe we ze kunnen bereiken… en zelf heeft hij een waslijst  van mensen voor wie dit een super aanpak zou zijn. Dat niet alleen, hij heeft een gedicht geschreven over zijn ervaringen. Plus een enorm lovend artikel voor de lokale welzijnsorganisatie, de Stichting Pulse, waarin hij de mensen die de cursus hebben gegeven een megagrote veer op de hoed zet.

Een gedicht, da’s pas persoonlijk

Ik vroeg hem of ik zijn gedicht mocht gebruiken en dat vond hij goed. Daarom een deel uit het gedicht van Willem Jan:

Zonder start geen creatief leven
Het is moeilijk om dat toe te geven.
Na vele jaren als dood vogeltje in een hoekje en te treuren
Kom je er achter dat dingen gebeuren,
Waarin je niet alleen bent onder zovelen,
Dan komt Pulse om de hoek en dat is andere koek.
Het gaf mij weer de reden,
Om dingen te erkennen 
Die ik niet weer wilde herkennen.
Creatief Leven is een manier waarop ik mij heb opgetrokken,
Terug naar de tijd, daar ben ik van geschrokken.
Wat ik heb geleerd van deze cursus,
Je kunt alleen zijn en toch niet
Maar op dat moment zie je het niet.
Pulse gaf mij de kracht op naar buiten te treden
Mensen te ontmoeten en samen te gaan eten.
Creatief Leven heeft mij weer laten zien dat het niet is alleen creatief met je handen bezig te zijn,
Maar ook dat je creatief met je leven kan zijn.

Resultaten tellen, cijfers tellen

Mensen helpen die zich te veel eenzaam voelen is mooi. Maar het is pas echt goed als het ze niet alleen op het moment zelf een goed gevoel geeft, maar als ze ook in de toekomst minder last hebben van eenzaamheid. Dat is waar we bij Faktor5 voor bezig zijn. Dat is wat ik noem een aanpak eenzaamheid met resultaat. Met succes, gelukkig. En daar ben ik trots op.

Jeannette Rijks

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest