Wat heb ik als student met eenzaamheid te maken?

door | - Professionals, - Particulieren, - Praktijk, - Theorie, Werk

Studeren en eenzaamheid

Iedereen weet hoe eenzaamheid voelt. Niet iedereen weet wat je het best kunt doen als je er zelf mee te maken krijgt. Daarom voelen veel te veel mensen zich onnodig lang eenzaam. Dat moet veranderen. Want eenzaamheid verziekt je leven. Figuurlijk, maar ook letterlijk.

Ga je studeren, dan verandert je leven

Dat lijkt een open deur, maar te veel mensen realiseren zich niet dat dat betekent dat je nieuwe relaties aangaat en dat oude relaties veranderen. En dat je dat voelt als eenzaamheid. Dat is normaal.

Maar

Als je gevoel van eenzaamheid langer dan ongeveer een jaar blijft duren, zijn je hersenen veranderd. Je hebt als het ware een ‘eenzaam brein’. Dat heeft flinke gevolgen. Drie van de meest opvallende:

  • Je kunt gezichtsuitdrukkingen van mensen niet meer goed interpreteren. Je ziet meer bedreigingen in anderen dan er feitelijk zijn.
  • Je hormoonhuishouding verandert. Daardoor vind je het omgaan met mensen minder fijn, het doet je weinig. Je zoekt dus ook liever geen gezelschap meer op.
  • Je word dommer. Onderzoeken wijzen uit dat je bij langdurige stress, en dat levert langdurige eenzaamheid zeker op, zo’n tien IQ punten achteruit boert. Sommige onderzoeken laten tot 13 punten achteruitgang zien.

Dat alles maakt dat het oplossen van je eigen probleem steeds minder eenvoudig wordt, tot je er zelf niet meer uitkomt.

Signaal

Eenzaamheid is een signaalfunctie van je lichaam. Als je je eenzaam voelt is dat een seintje dat er iets in jouw verbinding met anderen ontbreekt. Wat er dan precies ontbreekt moet je zelf maar uitzoeken. En daar zit het probleem. Dat hebben de meesten van ons niet geleerd.

Welke relaties heb je nodig? Dat klinkt als een egoïstische vraag. Maar dat is het natuurlijk niet. Relaties zijn per definitie wederkerig. Wat jij nodig hebt is het geven van jezelf aan en ander, en het krijgen van die ander in jouw leven. Liefde en vriendschap geven is een wezenlijke behoefte, net zo als het ontvangen een behoefte is. Heb je dus de goede relaties in jouw leven, dan is dat per definitie ook voor anderen zo.

Maar wat zijn die goede relaties? En hoe bepaal je met welke mensen je het best kunt omgaan? En waar vind je die dan? En hoe begin je? En ho houd je een relatie goed? Hoe zit het met de relaties met je familie, word je daar blij van en kun je dat veranderen? Allemaal vragen waar je het antwoord op moet weten als je vlot wilt kunnen omgaan met je relaties. En met eenzaamheid.

Eenzaam brein

Lukt het je niet weer nieuwe relaties aan te gaan of oude relaties nieuw leven in te blazen, dan zit je na een jaar met dat eenzame brein. Ongelukkig te zijn. Helaas is dat dan nog niet alles. Eenzaamheid maakt erg ongezond. Wie zich steeds eenzaam voelt heeft grotere kans op hart- en vaatziekten, op diabetes, op eerder ontwikkelen en sneller verloop van dementie. Je afweersysteem doet het niet meer goed waardoor wonden langzamer genezen. Wie zich tien jaar eenzaam voelt overlijdt gemiddeld tien jaar eerder dan leeftijdgenoten die zich niet eenzaam voelen.

En, by the way, eenzaamheid is dus geen ouderenprobleem, dat mag wel duidelijk zijn.

Tijd dus voor een grondige aanpak. Vraag hulp, of doe de online cursus. 

0
Laat weten wat je ervan vindtx
()
x