faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van Corona?

Faktor5 post Jezelf verwennen is geen aanpak van eenzaamheid weet wat de juiste hulp is

Quarantaine

Als er ooit een tijd is geweest waarin we op onszelf zijn teruggegooid, dan is het nu. Zei ik vorige week nog dat er nog nooit een tijd in de geschiedenis van de mensheid was waarin we zo veel contactmogelijkheden hadden, nu is dat wereldwijd anders. We zitten opgesloten in ons eigen huis. De kroeg is dicht, de bioscoop is dicht, de bibliotheek is dicht, leuke winkels zijn een No Go Area, en Tinder ziet er ook niet veelbelovend uit. 

Thuis werken met kinderen

Veel aandacht gaat naar gezinnen met kinderen waar thuiswerken gecombineerd moet worden met het oppassen en het helpen bij  het huiswerk van kinderen die niet naar school kunnen. Deze mensen zullen het misschien veel te druk hebben om last te krijgen van eenzaamheid. Maar ook zij, èn die kinderen kunnen er mee te maken krijgen. 

Single, corona, eenzaam…

Erger is het als je alleen woonde, als je voor al je sociale contacten de deur uit moest. Het betekent gewoon dat je echt op jezelf terug gegooid wordt. Ook als je geen spoor van ziekte hebt, is dat ellendig. Hoe je het ook wendt of keert, isolement is voor niemand gezond. Natuurlijk kun je Facetimen of Skypen, je kunt Zoomen en op alle mogelijke manieren met anderen verbonden blijven. En dat moet je ook absoluut doen. Maar je mist uiteindelijk toch de contacten die je gewend was te hebben en waar je mee vertrouwd was en die het dagelijks leven bepalen. De kans dat je last krijgt van eenzaamheid is levensgroot. Eigenlijk is dat wel zeker.

Al langer eenzaam

Maar het ergste is het voor de mensen die zich al langer eenzaam voelen. Mensen die hun dagen met allerlei activiteiten vulden. Om maar afleiding te hebben van die eenzaamheid. Activiteiten die nu niet meer mogelijk zijn. Dan voel je niet alleen het isolement maar ook dat die eenzaamheid er altijd al was…

Op de kop

Als je leven op de kop staat, zoals het voor vrijwel iedereen ter wereld op dit moment op zijn kop staat, gelden de normale regels niet meer. Je kunt boos worden om het minste of geringste.  Blij of enthousiast om een klein gebaar. Kortom, je bent uit je evenwicht. Dit is heel goed te zien in de transitiecurve van Hopson, Adams en Scally, die ik hieronder laat zien. Dit is iets wat onderdeel is van de opleiding tot Specialist Eenzaamheid. Het laat zien waar het probleem van eenzaamheid zich ontwikkelt tot een probleem waar mensen hulp bij nodig hebben. Eenzaamheid is vrijwel niet te voorkomen als je relaties met mensen zo in de war worden gebracht. 

Tranisitemodel van Scally, Adams en Hopson

In het plaatje kun je zien wat er gebeurt als er een belangrijke gebeurtenis in je leven plaatsvindt. Je ziet dat er een periode is van verwarring, ongeloof en onzekerheid en daarna duik je als het ware echt de put in. Eerlijk gezegd verwacht ik dat ons dat allemaal een beetje gaat overkomen. Gelukkig biedt het plaatje ook uitzicht op een positieve toekomst: de meeste mensen vinden de veerkracht om op te staan uit de crisis, zich te herpakken en een nieuwe draai aan het leven te geven. Kun je je oude conatcten oppakken en ontwikkel je nieuwe, dan is eenzaamheid geen probleem meer. 

Je ziet in het plaatje dat het ook mogelijk is dat je zelfs na een maand of zes, zeven niet in staat bent geweest om  terug te keren uit dat diepe dal. Dan heb je een probleem. Dat is ook precies het moment waarop het zinvol wordt om hulp te geven.

Het dal door

Het is ellendig, maar we zullen het dal door moeten om zelf weer omhoog te kunnen klimmen. Je vraagt je af wat je in de tussentijd het beste kunt doen. Daar zijn wel een paar regels voor te geven. Je kunt de tips van al die goeroes rustig opvolgen:

  • Zorg voor regelmaat
  • Onderhoud je contacten op afstand
  • Doe iets dat je lang hebt uitgesteld (ruim je computer op!) en wat je een gevoel van trots oplevert. 
  • Eet gezond
  • Beweeg zo veel mogelijk
  • Luister naar fijne muziek
  • Volg het nieuws in korte tijdslots over de dag, vermijd het aan je beeld te plakken.

Iets aan eenzaamheid doen

Hoe gek het ook klinkt, voor degenen die zich al langer eenzaam voelden, is het nu de uitgelezen periode om dat grondig aan te pakken. Want hoewel de oplossing van eenzaamheid Uiteindelijk bestaat uit het hebben van een of meer relaties die bij jou passen, is het begin van de oplossing een soort zoektocht mijzelf. En die zoektocht kun je het allerbeste alleen uitvoeren,  in alle rust. Nu bijvoorbeeld. Zodat je voorbereid bent op het aangaan van allerlei sociale relaties waar je op dit moment misschien helemaal niet aan moet denken. 

Online cursus tegen eenzaamheid: Creatief Leven

De cursus creatief leven heb ik jaren geleden ontwikkeld, precies voor mensen die zich al langer eenzaam voelen. Misschien wel voor mensen zoals jij. Mensen die op dit moment diep in hun hart weten dat ze iets moeten gaan doen om die eenzaamheid aan te pakken. Voor straks, als het leven weer normaal is. 

De cursus Creatief Leven is een online cursus die je helpt precies te doen wat het zegt: het leert jou op een creatieve manier vorm geven aan je eigen leven. Het is een online coachingstraject voor het ontwikkelen van nieuwe vriendschappen, nieuwe relaties, kortom een nieuw leven. Als er ooit een goed moment is geweest om dat te doen, dan is het nu. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest