faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Specialist eenzaamheid – wanneer dan wel…

Specialist eenzaamheid - Ik volg je al twintig jaar - beeld Wolfgang Eckert via Pixabay

Specialist eenzaamheid of niet?

Vroege volger

Ik volg je al twintig jaar. Dat schreef ze. En ja, dat kan. Het internet is er al een tijd. En ik was er vroeg bij. Sinds 2003 heb ik een website over eenzaamheid. Met overduidelijk mijn visie. Afwijkend van wat veel anderen doen en denken. Eigenwijs. Maar wel steeds gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek. Weet je dat je in het Internet Archief kunt kijken? Daar kun je zien hoe de eerste zelfgemaakte website er uit zag. Typ in: http:www.eenzaamheid.info  in de Wayback Machine en verwonder je. 

Erkende methodiek

Twintig jaar keek ze dus af en toe naar wat ik deed. Naar hoe ik meer kennis deelde, professionals ging opleiden en hoe mijn methodiek werd gebruikt in Nederland. Nu die is erkend door de wetenschappelijke commissie die daarover een oordeel heeft uitgesproken, is het officieel mainstream geworden. Het mag dan nu erkend zijn dat het wetenschappelijk goed onderbouwd is, dat was het natuurlijk altijd al! 

Twintig jaar kijken

Twintig jaar. En nu wil ze de opleiding gaan volgen. Ik snap het. Zelf heb ik ooit tien jaar geaarzeld voordat ik een opleiding NLP ging doen. Dat was namelijk ongeveer zoals vloeken in de kerk voor iemand die psychologie had gestudeerd. Ik kwam terecht bij Florentine Heringa. Van haar en Boy Glaser heb ik een fantastische opleiding gehad, waar ik al jaren plezier van heb. Dat had ik tien jaar eerder moeten doen…

Tijd nodig

Soms hebben dingen nu eenmaal tijd nodig. Maar vaak aarzelen we zo lang dat het niet meer hoeft. Ik ben al voorbij de officiële pensioenleeftijd. Het is omdat ik mijn werk zo enorm leuk vind, dat ik nog lekker doorga. Op een lager pitje, dat wel. Ik begin al een beetje te lijken op het plaatje hierbij. 

Hoe oud?

Een coach vroeg eens aan mij, toen ik zat te miepen over de vraag of ik wel of niet nog een opleiding zou gaan doen: ‘hoe oud ben je over tien jaar als je het niet doet? En als je het wel doet? O.k. wil je dan iemand zijn van die leeftijd die de opleiding heeft gedaan of niet?’ Ik ben me er erg bewust van hoe oud ik over tien jaar zal zijn. Daarom ben ik met pianoles begonnen. Superleuk, bij George in Wanroij. 

Bizar

Coaches zijn een beetje gekke mensen. Ze stellen soms bizarre vragen. Maar die helpen vaak wel. Specialisten Eenzaamheid zijn nog een beetje meer apart. Het zijn vaak pioniers. Mensen die iets aan eenzaamheid willen doen. Maar dan wel met kennis van zaken en vakmanschap. Zodat wat je doet ook echt mensen helpt. Sommigen zijn al jaren geleden opgeleid. Sommigen hebben jaren gewacht voor ze de knoop doorhakten en een training volgden. 

Wat doet een specialist eenzaamheid?

Dat hangt ervan af. Van wat je wilt en uiteraard van je kansen. Steeds meer worden specialisten gevraagd door organisaties om mee te denken over een aanpak van eenzaamheid. Vaak omdat men niet tevreden is met de resultaten van bestaande activiteiten. Dan ben je dus adviseur. Maar ook word je wel gevraagd om voorlichting te geven aan vrijwilligers, of aan bijvoorbeeld een college van B en W. Of een groep professionals binnen een welzijnsorganisaties. Of een school. Of een bedrijf.

Kennis delen

Of je dat nu doet in de vorm van advies, een lezing of workshop, het gaat om kennis delen. Daarbij bepaal je natuurlijk zelf welk publiek jou aanspreekt en voor welke mensen je graag werkt. Als specialist eenzaamheid kun je kiezen, maar je kunt het ook combineren met het helpen van mensen die opzoek zijn naar hulp bij de aanpak van hun eenzaamheid.

Mensen helpen

Als specialist eenzaamheid ben je opgeleid om te coachen in groepsverband, èn één op één. Je kunt dus mensen helpen in een individueel traject, of met de groepscursus Creatief Leven.  Soms stel je daarbij dus ook gekke vragen, dat hoort erbij. Maar het zijn wel vragen met een doel. Ontwikkelingsgerichte vragen noemen wij dat. Dat is zeg maar oplossingsgericht 2.0. Als specialist eenzaamheid heb je dus heel wat in je mars.

Specialist eenzaamheid?

Hoe oud ben jij over tien jaar? En ben je dan specialist eenzaamheid of bleef je aarzelen?

Je kunt je nu aanmelden voor de opleiding tot specialist eenzaamheid die in september start. Kijk op de website voor de uitgebreide brochure en meld je aan.

Leuk! Zij  doet ook mee. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest