faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Wat kun je verdienen als Specialist Eenzaamheid

Verdienmodel specialist eenzaamheid

Kun je daar je geld mee verdienen?

…met die opleiding tot Specialist Eenzaamheid?
Eenzaamheid overkomt iedereen. We weten al jaren dat 40% van de bevolking zich (te veel) eenzaam voelt. Het antwoord is dus: ja, dat kan. Maar.
Toen ik jaren geleden begon met het geven van de opleiding tot Specialist Eenzaamheid was dat werkelijk pionieren. Ik wilde mijn kennis delen en ervoor zorgen dat meer mensen die kennis zouden gaan verspreiden. In eerste instantie had ik daarbij de beroepsgroep coaches voor ogen, omdat zij degenen zijn die de meeste cliënten hebben die last hebben van eenzaamheid. (Al weten zij dat vaak niet…)
Dat was mijn doel, zonder dat in die tijd ook maar enig zicht was op een inkomen met die kennis.
Nu, jaren later, is zich aan het uitkristalliseren wat mensen zoal doen met die opleiding. Daarbij maak ik een driedeling.
1. Mensen die van hun werkgever de opdracht hebben zich bezig te houden met de aanpak van eenzaamheid;
2. Mensen die menen dat zij anderen kunnen helpen met deze kennis, als coach of als voorlichter/trainer;
3. Mensen die vanuit eigen ervaring eenzaamheid kennen en de opleiding van uit interesse volgen, waarna ze willen bezien of ze met deze opleiding iets specifieks gaan doen.
Van alle drie heb ik een voorbeeld dat laat zien wat je met de opleiding kunt doen.
1. Een aantal mensen mocht van hun werkgever deze opleiding volgen, om in hun werk de cursus Creatief Leven te kunnen aanbieden aan het publiek. Zij werken met name voor mensen in achterstandssituaties. Zij geven de cursus inmiddels al een aantal jaar met groot succes. Zo zijn er cursussen in Leiden, Dordrecht, Gorinchem, Zwijndrecht, Haarlem, Culemborg, Eindhoven, Dronten, Lelystad, Almere, IJsselstein, Veldhoven, Oss, en ik zal er best een paar vergeten hebben.
2. Een deelnemer werkt bij een organisatie die veel te maken heeft met cliënten in lastige omstandigheden. Zij vond dat zij zich moest verdiepen in eenzaamheid omdat dat een groot probleem is. Haar werkgever was het daar niet mee eens. Zij besloot toen de opleiding toch te volgen en deze zelf te betalen. Inmiddels is haar werkgever ingezien wat de meerwaarde is van haar inbreng. Zij heeft van haar werkgever de kosten vergoed gekregen. Zij werkt nu als opleider voor collega’s en voor andere organisaties en zij verzorgt al jaren regelmatig de cursus Creatief Leven, met veel succes.
3. Een van de deelnemers had een bureau voor begeleiding van ouderen en begreep dat eenzaamheid een groot probleem is voor een deel van haar doelgroep. Inmiddels is zij 100% overgeschakeld naar voorlichting en training geven in haar regio en ver daarbuiten. Zij is voor 2020 vrijwel volledig volgeboekt voor het geven van in-company training en voorlichting.
Dan zijn er nog de mensen die in de opleiding (het is tenslotte een coachingstraject) tot de ontdekking komen dat ze eigenlijk iets heel anders willen doen.Dat is jammer voor degenen die ze zouden kunnen helpen met eenzaamheid, maar ze doen dan wel iets wat hun hart heeft. Zo heeft een deelnemer na de opleiding gekozen voor het wethouderschap en iemand anders is een zeer succesvolle carrière gestart als kunstenaar. Dankzij het bewustwordingsproces dat deze opleiding ook is, hebben zij die stappen gezet.
In het algemeen zijn de vrijgevestigde mensen meer gericht op het geven van voorlichting en training, maar de markt is sterk in beweging, dus er zullen zeker nieuwe mogelijkheden komen je brood te verdienen met deze opleiding.

De toekomst

Gezien het feit dat veel gemeenten zich uitspreken om zich in te zetten voor eenzaamheid, en het grote gebrek aan kennis op dit terrein, is er een ongelofelijke markt voor hen die zich werkelijk specialist kunnen noemen.
Hoeveel je precies zult kunnen verdienen hangt van veel factoren af. Maar dat je er je brood mee zult kunnen verdienen is door verschillende mensen al bewezen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest