faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Patronen in relaties en eenzaamheid

Patronen in relaties? Klinkt dat niet heel abstract? Waarom zou je daar iets van moeten weten?

Misschien omdat het je een ander perspectief geeft op hoe wij mensen met elkaar omgaan. En hoe je er iets aan zou kunnen bijstellen. Of niet. Net wat je nodig vindt.

Voor veel relaties hebben we namen. Vader, moeder, broer, buurman, werkgever. Het zijn allemaal namen waarmee we aangeven wat de relatie inhoudt. Het beschrijft in feite het patroon van hoe wij tot elkaar in relatie staan. Van die patronen zijn we ons vrijwel niet bewust. Toch hebben wij mensen die vaste patronen hard nodig om ons een gevoel van vertrouwdheid en voorspelbaarheid te geven. Als iets zich aan ons voordoet zonder dat wij er een patronen in kunnen herkennen raken we al snel van de wijs. 

Dat geldt voor het weer, waarbij we al eeuwenlang proberen in de kleur van de ondergaande zon en de patronen van de wolken het weer van de volgende dag te voorspellen  (avondrood, water in de sloot). Het geldt voor gedragspatronen, zodat we weten dat wanneer de baas 4 koppen koffie achter elkaar drinkt dat hij dan in een niet al te beste bui is. Het geldt voor ons dagelijks leven waarbij we vaste routines hebben voor aankleden en tandenpoetsen. Het geldt ook voor de patronen in relaties die wij hebben. We hebben behoefte aan vaste patronen in onze relaties. Die vaste patronen vinden we het makkelijkst in bekende, van oudsher vertrouwde relaties. Bij familie, partner, beste vrienden. Hebben we die niet, dan missen we die patronen het meest.

Vrijheid blijheid?

Als we door omstandigheden of door eigen keus alleen leven, ontbreekt het vaak aan die vaste ‘oer-patronen’.  Als het leven ons confronteert met rituelen waar juist die vaste patronen naadloos inpassen missen we ze extra. Op feestdagen of andere momenten waarop mensen traditioneel samen zijn, met kers of op vakantie bijvoorbeeld, voel je dat gemis extra. Je voelt je eenzaam. Nu kun je denken dat je daar maar aan moet wennen. Want als de feestdagen over zijn is er weer meer afleiding en voel je het gemis misschien minder. Maar eenzaamheid voel je niet zonder reden. Het is een seintje dat je tekort komt. Je voelt je niet genoeg met anderen verbonden en je lijf herinnert je er aan. Daaraan willen wennen is niet verstandig.

Want wat gebeurt er als je niks doet? Waarschijnlijk verandert en niets aan je eenzaamheid. Dat gaat namelijk niet vanzelf over. Ze zeggen niet voor niets dat het kenmerk van domheid is dat je hetzelfde doet en een andere uitkomst verwacht. Maar dan loop je grote kans dat je hersenen zich aanpassen aan die ellende. Dat moet je niet willen.

Kies!

Dit is het moment waarop je beslist wat je wilt: de pijn van eenzaamheid accepteren of in actie komen om je leven te veranderen. En nee, ik bedoel niet dat je dan maar leuk onder de mensen moet gaan of in het wilde weg gaan daten. Waarschijnlijk staat je hoofd daar totaal niet naar. Het idee staat je misschien al tegen en je wordt er echt niet blij van, dus doe het niet. Wat je wel moet doen is beslissen of je met goede hulp en een plan aan de slag gaat om in het vervolg niet die ellende van eenzaamheid te voelen. Wil je deze dagen meteen aan de slag, dan kan dat met de online cursus. Heel eerlijk? Het is makkelijker in een groep. Maar je hoeft niet te wachten en je kan in je eigen tempo aan de slag. Kom op voor jezelf!

Spontaan, spontaan!

Er zijn mensen die het jammer vinden dat relaties volgens vaste patronen verlopen. Ze zijn bang dat daarmee de spontaniteit uit de relatie gaat. Dat er een sleur ontstaat, dat het saai wordt.  Voor hen is dat een reden om geen vaste afspraken te maken in relaties. Sommige lat relaties zijn zo. Dan moet je iedere keer een afspraak maken waar je het komend weekend zult zijn. Of je je tijd samen wilt doorbrengen en bij wie dan wel. Dat betekent dat er niet snel een vast patroon is gevestigd. Voor de meeste mensen betekent dat: onzekerheid en onveiligheid, al ben je je daarvan niet altijd bewust dat het een rol speelt.

Nieuwe relaties, opbloeiende liefdes, prille vriendschappen, een nieuwe baan, een baby in huis, het vraagt allemaal om het vestigen van nieuwe patronen. Zolang die patronen nog niet helder zijn voelen we ons wat ongemakkelijk. Zodra de patronen gevestigd zijn weten we waar we aan toe zijn.

Ieder doorbroken patroon in een relatie levert even onzekerheid op. Dat kan een gevoel van uitsluiting geven. Van verdriet. Van leegte. Kortom, dat is een gevoel van eenzaamheid. Vaak gaat dat weer over, omdat je onbewust of bewust doet wat nodig is om je weer goed te voelen. Blijf je je eenzaam voelen, dan is het slim op zoek te gaan naar de patronen in je relaties om te zien waar je eenzaamheid vandaan komt en of je er iets aan kunt doen.

En je weet, kom je er zelf niet uit, vraag dan goede hulp. Ook als je vindt dat je het niet waard bent. (Ja, dat overkomt mensen soms). Door goede hulp ga je jezelf waardevol vinden. Dat alleen al is reden genoeg om het te doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest