faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Eenzaamheid is de biggest mindfuck

We staan met zijn allen op de grens van een nieuwe tijd. Nee, dit is geen zweverig verhaal.

Maar jij weet ook dat de aandacht voor eenzaamheid op het moment immens is. En dat wordt vast nog erger. De reden? Eenzaamheid is een voorbode voor ongelofelijk nare gezondheidsgevolgen. Wie zich eenzaam voelt, is er in alle opzichten ellendig aan toe. Het voelt fout, het maakt je verdrietig en lamlendig en voor je het weet zit je leven in het slop. Wie zich lang eenzaam voelt, gaat tien jaar eerder dood dan leeftijdgenoten. En dat krijgen we als mensheid wereldwijd nu in de gaten. Logisch dus dat er onrust is.

Eenzaam door social media? Nee

We gaan meteen op tilt. Wijten het aan ‘deze ellendige tijd’. Aan social media. Aan de houding van hufterigheid van de ander. Aan individualisme of desnoods aan de toestroom van allochtonen. Feit is dat eenzaamheid niets nieuws is. Het nieuwe is alleen dat we ons er opeens zo van bewust zijn. En iets willen doen. En daar komt het probleem. We willen van alles doen, maar hebben geen idee wat werkt.

We denken bij eenzaamheid aan oude mensen, aan trieste vergeten types, aan je grootouders desnoods. We denken dat een beetje meer bezoek wonderen zal doen. En daar slaan we de plank grandioos mis. Want eenzaamheid overkomt ons allemaal zo nu en dan. Dat is normaal. Maar weet je er niet mee om te gaan, dan blijf je je eenzaam voelen. Daar helpt geen contactmogelijkheid of bezoekmevrouw aan. Het betekent dat je het nog niet kunt en het dus moet leren. Maar daar zit nou juist het probleem.

Een jaar of meer eenzaam

Want wat gebeurt er als je je lang (een jaar of meer) eenzaam voelt? Precies. Die mindfuck. Je hersenen veranderen. Jij verandert. Je wordt een minder leuke uitgave van jezelf. Je hebt geen zin meer in contact met anderen. Je wordt ook minder slim. Je trekt je dus meer en meer terug. Wat er dus moet veranderen als je je te lang eenzaam voelt, dat ben jij zelf. Hoe je dat doet is iets waar we geen van allen bewust voor toegerust zijn. Als je geluk had zijn je ouders er in geslaagd je te leren hoe je omgaat met je relaties. Maar voor 40% van de mensheid is dat niet het geval. Daarom moet er kennis komen van hoe je eenzaamheid voorkomt en zeker ook hoe je langdurige eenzaamheid aanpakt. Want het kan wel.

Eenzaamheid oplossen

Ook als je hersenen zijn veranderd en je als het ware een ‘eenzaam brein’ hebt, kun je zo veranderen dat je leven weer leuk wordt en je je eenzaamheid kunt oplossen. Maar met dat eenzame brein lukt je dat helaas niet in je eentje. En de meeste hulpverleners zijn nog niet opgeleid om je erbij te helpen. Ze doen hun best, echt. Doen wat ze al jaren doen, vanuit een groot en warm hart. Maar helaas is dat niet genoeg om deskundig te zijn in hulp bij eenzaamheid. Dat betekent dat meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland een groot gezondheidsrisico lopen (want ja, zo veel mensen voelen zich al lang eenzaam). Jij misschien ook wel.

Het kan anders. Echt. Maar dan moet je wel weten hoe je dat moet doen.

Faktor5 leidt op om inzicht te krijgen in de problematiek van eenzaamheid. Maar meer nog leiden wij op om met evidence based middelen mensen effectief te helpen bij eenzaamheid. Zoek je hulp, kijk dan bij de adreslijst van opgeleide mensen. Of wil jij iemand zijn die het kansberoep van de toekomst nu alvast onder de knie wil krijgen? Meld je dan nu aan voor de training die in september start. Vol is vol.

Groet,

Jeannette

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest