faktor5_logo
Gecertificeerde deskundigen eenzaamheid - CRKB geregistreerde instelling faktor5

Diner voor de eenzame medemens?

Diner voor de eenzame medemens

Diner voor de eenzame medemens?

In mijn nieuwsbrief van september 2024 meldde ik het diner dat Annet Gijsman en Erik Hauwaart organiseerden voor mensen die de cursus Creatief Leven hebben afgerond. Ik kreeg er commentaar op. Begrijpelijk. Want als ik iets nooit onder stoelen of banken heb gestoken, is het mijn aversie tegen dingen als ‘diner voor de eenzame medemens’. Vandaar dit blog met toelichting. 

Wat vooraf ging

Het begon met een man met een idee. Want als er nou zo veel eenzaamheid is, en mensen praten zo weinig met elkaar, is daar dan niet met een simpel recept wat aan te doen? Met passie begon Jork Aten uit Leiden in 2023 als MrSmalltalk te praten met mensen. Zo maar mensen die hij tegen kwam. Mensen met een hondje, mensen op een scootmobiel, mensen in Leiden. En hij filmde dat. Lang niet iedereen wilde op de film, dus filmde hij zichzelf en zijn super enthousiaste kletspraatjes. De filmpjes waren overal op social media te zien, en werkte verdomd aanstekelijk.

Het bleef niet bij filmpjes om mensen te wijzen op de kracht van een ‘smalltalk’. Hij bracht ook jong met oud bij elkaar in de regio Leiden, door een structurele verbinding te leggen tussen zorginstellingen en BSO’s door niet voor maar juist mét elkaar iets leuks te doen of te organiseren. Met zijn tomeloze energie wist hij meerdere projecten van de grond te krijgen. En vanuit het lokale Oranjecomité (waarvan hij voorzitter was) bleef een mooi bedrag over wat hij wilde besteden aan een evenement of project om eenzaamheid te bestrijden. Maar gek genoeg lukte dat niet 1-2-3. Het geld bleef een jaar op de plank liggen. Tot Jork weer in contact kwam met Annet Gijsman. 

Leiden en omstreken

Annet Gijsman verzorgt als eenzaamheidspecialist al jaren cursussen voor mensen die hun eigen eenzaamheid willen aanpakken. Samen met Erik Hauwaart uit Katwijk verzorgen ze deze cursus Creatief Leven in de hele regio. Inmiddels hebben veel mensen deze cursus al doorlopen en zo werd een idee geboren: laten we voor deze mensen, die zo hard gewerkt hebben om hun eenzaamheid achter zich te laten, een diner organiseren. 

Eenzame medemens…

Uit mijn netwerk kwam direct de opmerking: ‘Maar jij bent toch helemaal geen voorstander van het organiseren van diners voor mensen die zich eenzaam voelen? Dat is een ding dat zeker is.  Jork, Annet en Erik weten maar al te goed dat het organiseren van ontmoetingen voor mensen die zich eenzaam voelen, vrijwel nooit een groot succes is. Zonder verdere begeleiding, bijvoorbeeld met de cursus Creatief Leven, zijn dat soort ontmoetingen vaak niet succesvol. Soms voelen mensen zich achteraf nog eenzamer. En bovendien heb ik een bloedhekel aan de term ‘eenzame medemens’. Bah, wat is dat denigrerend.

Niet te veel pamperen

Van de eenzaamheidspecialisten kwam ook nog de opmerking: ‘Jij bent toch geen voorstander van terugkombijeenkomsten?’ Dat klopt. De reden daarvan is dat ik vind dat mensen juist zélf zo’n bijeenkomst moeten organiseren. Dat is namelijk wat de cursus je leert: wees niet afhankelijk van wat anderen organiseren, maar doe het zelf! Bovendien maakt het de cursus onnodig duur, als zo’n bijeenkomst moet worden georganiseerd uit het budget voor de aanpak van eenzaamheid. 

Maar dit was een hele andere situatie. Deze groep oud-cursisten kregen na de cursus dankzij de financiële steun van Jork Aten een extraatje in de vorm van een PlusOneDiner. Niet alleen voor henzelf, maar voor henzelf plus een gast. Zo kregen ze de kans iemand die belangrijk voor ze is of iemand die in een vergelijkbare situatie zit, te trakteren op een diner. Je zou het kunnen zien als een extra opdracht, waarmee ze kunnen laten zien hoe succesvol ze zijn. Voor velen was dit de allereerste keer in jaren dat ze weer eens in een restaurant, op een sloep en laat staan in een kroeg waren geweest! Wat fantastisch dat dit mogelijk is gemaakt!

Voortaan…

Annet en Erik blijven zich wijden aan het verminderen van eenzaamheid, of, anders gezegd, het bevorderen van verbinding tussen mensen. Wil jij ook iets als zo’n diner organiseren, neem dan gerust contact op met Jork Aten. 

Super dat er zo veel mensen zijn die niet alleen iets voor anderen willen betekenen, maar die het ook echt doen. De komende tijd zal ik steeds aandacht besteden aan wat eenzaamheidspecialisten lokaal doen. Want er zijn zo veel mensen enthousiast bezig, het is mooi om die successen te delen.

En wil jij ook met deskundigheid aan de slag om eenzaamheid aan te pakken? Laat je opleiden!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest