reepboomtop

Wat heeft eenzaamheid nou met trauma te maken?

eenzaam MargreetEenzaamheid gaat vanzelf over

Ieder mens weet hoe het voelt om eenzaam te zijn. Het hoort er helaas nu eenmaal bij. Vaak doen we de goede dingen zodat het lijkt of het vanzelf over gaat, maar dat is natuurlijk onzin.

Niets gaan vanzelf

Alleen ben je je dan niet bewust van de dingen die je doet. Dat is prima, je hoeft ook niet elke keer te bedenken hoe je moet lopen, dat doe je gewoon. Tot er iets gebeurt waardoor je in de kreukels ligt. Na een paar weken ziekenhuis moet je opnieuw leren lopen. Voetje voor voetje, soms met de fysio.

Stap voor stap

Wie door omstandigheden niet meer weet hoe ie zelf die eenzaamheid kan oplossen moet het ook weer opnieuw leren. Voetje voor voetje. Soms met een beetje hulp. Maar hoe dan ook, vanzelf gaat eenzaamheid niet over. Wie zich eenzaam voelt, doet er goed aan zich af te vragen wat het precies is waar die eenzaamheid op wijst: heb je behoefte aan een vriend, aan iets zinnig doen met je leven, een partner?

In het wilde weg

Hoe dan ook is het slimmer te zoeken als je weet waar je naar op zoek bent, dan in het wilde weg ‘onder de mensen te komen’, in de hoop dat je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat betekent dta je misschien wel meer zelfkennis moet krijgen dan je nu hebt. Met goede, deskundige hulp kan je heel ver komen.

Trauma

Niet altijd lukt het je zonder hulp eenzaamheid op te lossen. Niet zonder meer. De reden kan liggen in een trauma uit de vroege jeugd. Vaak weten mensen zelf niet eens dat er sprake is van een trauma, maar verbazen zich erover dat ze ‘nu eenmaal altijd eenzaam zijn geweest’. Een specialist in hulp bij eenzaamheid moet van alles weten over dit soort belemmeringen.

Trauma herkennen

Jemet weten hoe je ontdekt of er sprake is van trauma, zonder dat je mensen valse herinneringen opdringt. Je meot ook weten hoe je daar vervolgens mee omgaat, in overleg met je cliënt. Vaak zal blijken dat het niet nodig is voor zo’n trauma naar een andere deskundige te gaan, soms wel.

Een specialist eenzaamheid weet hoe je vroeg trauma kunt herkennen, zonder dat de cliënt er over hoeft te praten. Zij of hij heeft van alles aan gereedschap in huis om de ander te helpen eenzaamheid grondig aan te pakken. Zij of hij kent de verschillende opties en zal zo nodig een passende vorm van hulp kunnen aanbevelen. Daarbij ligt de voorkeur bij dat wat de cliënt het prettigst vindt. Zo zal de een meer aangetrokken worden tot een cognitieve aanpak, de ander zweert bij lichamelijke therapie.

Passend verwijzen

Er zijn nog steeds therapeuten die het verstandig vinden een ander te laten praten over ellende, in de verwachting dat het daarmee beter wordt. Omdat veel mensen daar een grondige weerstand tegen hebben (niet zo gek, het lijkt me vreselijk weer datzelfde te moeten doormaken) zijn er therapieën waar dat praten niet aan de orde is. Bij hypnotherapie ben je je er niet van bewust, lekker rustig, bij haptotherapie is er de lichamelijke oplossing en zo zijn er nog veel meer benaderingen die het opnieuw doormaken van de oorspronkelijke ellende niet nodig hebben. Bij de opleiding tot Specialist Eenzaamheid leer je ze kennen.

Maar gelukkig leer je ook hoe je zelf iemand een stap verder kunt helpen. Een grote stap.

 

Eenzaamheid is een hersenprobleem

Voel je je machteloos als het gaat om het oplossen van eenzaamheid? Heb je het idee dat je iemand niet helpt, al doe je nog zo je best? Dat klopt.
Eenzaamheid is een hersenprobleem en waarschijnlijk ben je er niet in opgeleid om mensen met hersenproblemen te helpen. Logisch dat het zo moeizaam gaat.

Lees meer

Eenzaamheid en therapie

Wie een verstopte gootsteen heeft laat over het algemeen niet meteen de weg langs het huis opbreken. Doorspelen met soda wil ook nog wel eens helpen. In zijn algemeenheid is het bij de meeste problemen niet verstandig om meteen naar het zwaarste middel te grijpen. Moet je bij eenzaamheid in therapie? Is therapie nodig?

Lees meer

reepbomen

Contactgegevens

faktor5 logo nwFaktor 5
Ambachtenstraat 13
4731 RE Oudenbosch
KvK 22057651
Email: j.rijks@faktor5.nl
Tel: 0165 316626
Mob: 06 44574009

CRKBO logo
Faktor5 is een CRKBO geregistreerde opleider

 

Waar zitten we?