Ik ben student en voel me eenzaam

Ik ben student en voel me eenzaam Beeld Gerd Altmann via Pixabay

“Ik ben student en voel me eenzaam”.

Veel studenten verwachten dat ze in de hemel komen, of tenminste in een leven vol vrijheid en leuke ervaringen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat ze zich ongelooflijk eenzaam voelen. Omdat er niet veel over wordt gepraat, houden ze het ook voor zich. Zo blijft de cirkel van onwetendheid in stand. 

Dat je je als student eenzaam voelt is volstrekt logisch. De Radboud Universiteit keer ernaar.. Alleen weet nog steeds lang niet iedereen dat. Daarom een uitleg. Als troost, maar ook om inzicht te krijgen in je situatie. Want soms is het eenvoudig om er wat aan te doen, in veel gevallen is het wat lastiger. Dus lees door.

Verbroken patronen in relaties

Eenzaamheid ontstaat telkens als je relaties niet voldoen aan je behoeften. Elk mens heeft het nodig verbonden te zijn met anderen en zich verbonden te voelen. Zonder liefde en verzorging gaat en kind dood, maar dat dat ook voor volwassenen geldt weet lang niet iedereen. Als je je leven verandert, veranderen ook je relaties onherroepelijk. 

Relaties onderhouden we in tijd, frequentie, intensiteit, afstand… kortom, er zitten veel aspecten aan relaties waar je misschien  niet zo vaak bij stilstaat. Als je leven verandert, veranderen vaak onderdelen van die relaties. Dat veranderen voelt als een leegte, als eenzaamheid. 

Tekort in basale behoefte aan verbinding

Sommige relaties krijgen een andere invulling. Je ouders zie je misschien niet meer zo vaak en jouw rol ten aanzien van je ouders verandert ook. Je relatie met je ouders vernieuwt zich. Maar alles wat je losgelaten hebt en wat nog niet is vernieuwd, voelt als een verlies. Een tekort. Een tekort in je relaties is een andere manier om eenzaamheid te beschrijven. Lastig is wel dat je waarschijnlijk niet precies weet wat jouw behoefte is. Dus welke relatie je zou moeten opzoeken om die behoefte te vervullen. 

In het wilde weg

Veel mensen gaan erop uit om mensen te ontmoeten in de hoop dat er leuke mensen tussen zitten, waar ze vrienden mee kunnen worden. Ze worden lid van een club, gaan sporten of zoeken mensen om samen mee te studeren. Sommige mensen hobbelen zo hun hele leven door, soms met succes, soms minder. Van alle volwassenen zegt ca. 47% dat ze zich te vaak eenzaam voelen, dus succesvol is die aanpak voor veel mensen niet. 

Wat je zou moeten doen, is bepalen wie jij bent, hoe je in elkaar zit en welk soort mensen daarbij past. Dat is iets wat we niet bepaald geleerd krijgen. en toch is dat de sleutel tot succesvolle relaties: weten met wie je in je leven wilt optrekken en dan daarin tijd investeren. Dat spaart een ongelofelijke hoop trial and error. 

Sociaal gemankeerd

Helaas is uit onderzoek duidelijk dat in het onderwijs zo’n 30% van de studenten zich al het hele leven lang eenzaam voelt. Dat is tragisch. Hoe dat komt is een ander verhaal, maar het feit ligt er. Die 30% heeft een brein dat is vervormd door eerdere ervaringen, met gevolg een sociale gemankeerd brein. Dat sociaal gemankeerd zijn is een gevolg van eenzaamheid. Met zo’n sociaal gemankeerd brein is het enorm lastig je een weg te vinden in de wereld van relaties. 

Prestatie

Je redt het, want je hebt het tot nu toe gered. Dat is op zich al een fantastische prestatie, maar vrienden maken en relaties opbouwen en onderhouden is een lastige. Veel mensen die hiermee worstelen hebben ook moeite met relaties met docenten, met opkomen voor zichzelf en met het vinden van leuke activiteiten die helpen dat sociale brein weer te laten groeien. 

Hulp?

Zonder hulp is het vaak een kwestie van jarenlang zoeken en doorploeteren, vaak met allerlei tegenslag. Het aantal studenten dat afvalt doordat ze niet in staat zijn te dealen met die eenzaamheid, is enorm. Het is een tragisch verlies van potentieel talent, maar dat zal je worst wezen als jij degene bent die met eenzaamheid worstelt.

“Ik ben student en ik voel me eenzaam”

Studentenpsychologen zijn niet allemaal even goed op de hoogte van de feiten rond eenzaamheid. “Nee, mevrouw Rijks, eenzaamheid, dat herkennen wij niet, dat komt niet voor op onze universiteit. Onze studenten zijn bezig met studeren en feesten. Misschien de buitenlandse studenten, dan zou kunnen…” Een paar jaar geleden kreeg ik dit te horen op een van onze vooraanstaande technische universiteiten. Ik zal geen namen noemen, want een beetje gênant is het natuurlijk wel, als je studentenpsycholoog bent en zo de plank misslaat.

Dat betekent dus dat je als student niet mag verwachten dat je studentenpsycholoog er verstand van heeft, tenzij er op jouw universiteit een programma is dat er speciaal op is gericht. Informeer ernaar!

Advies

Ik ben student en ik voel me eenzaam… Geldt dat voor jou? Voel jij je eenzaam en is je dat net pas voor het eerst overkomen, nu je studeert? Geen nood. Waarschijnlijk ga jij je wel redden, als je maar in contact komt met mensen die bij jou passen. Ja, het voelt ellendig. Maar het gaat over. Bedenk wat jij het belangrijkste in het leven vindt en zoek daar waar je mag verwachten dat mensen met dezelfde belangstelling rondlopen.

Ok, als je fanatiek basketballer bent ga je dat natuurlijk doen, maar zoek dan contact met mensen die daarnaast ook dezelfde dingen belangrijk vinden als jij. Kijk ook op je universiteit wat er wordt georganiseerd in de sfeer van persoonlijke ontwikkeling. Gebruik die opties.

Dringend advies

Voel jij je intens eenzaam en heb je dat gevoel als kind ook al vaker gehad? Zorg dan voor hulp van iemand die is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Het is absoluut nodig om dat brein van je als het ware te verbouwen, zodat jij als leuk persoon te voorschijn komt en jij je lekker in je vel gaat voelen. Dat redt je helaas niet zelf. Dat vraagt niet alleen vakkennis, maar ook kun je nu eenmaal zelf die verandering niet in gang zetten zonder hulp van buitenaf. Dus doe wat nodig is en zoek hulp bij een specialist eenzaamheid. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest